Negen dagen Indisch feest in Museum Sophiahof

Museum Sophiahof in het Willemspark wijdt een festival aan ‘de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië’.

Door

De eerste editie van het negendaagse Rasa Festival (14 tot en met 22 september) biedt filmvertoningen, performances, exposities, workshops, lezingen en in de weekends ook muziek en Indisch eten. “Het buitenterrein verandert dan in een levendige pasar,” zegt directeur Emma van Proosdij. “We hebben het programma heel breed opgezet: van spoken word tot verdiepende colleges, van lekker eten tot filmvertoningen, en van muziek tot artist talks. We hopen op die manier zoveel mogelijk mensen te bereiken om te leren, te beleven en te genieten.”

Op het programma staat onder meer de vertoning van de documentaire ‘Lagu Lagu’ (zondag 15 september). Deze gaat over de Molukse zangeres Jessica Manuputty, die een plaat maakt met traditionele Molukse liedjes. Heimwee is het thema, met name naar de Molukken en Ambon. Jessica wil de muziek traditioneel laten klinken en tegelijkertijd haar eigen ideeën en die van haar musici eraan toevoegen. Met producent Jett Rebel maakte ze een bijzondere plaat. Na de documentaire verzorgt Manuputty een artist talk en neemt ze bezoekers mee op een adembenemende muzikale reis.

Over Museum Sophiahof

Op 27 juni 2019 opende Koning Willem-Alexander Museum Sophiahof aan de Sophialaan in het Willemspark, een van de meest koloniaal ogende delen van Den Haag met zij witte villa’s in het groen. Het eerste lustrum wordt uitgebreid gevierd. Eerder al met een reeks Indische Zomeravonden en nu met het Rasa Festival. Rasa betekent vloeistof, maar ook essentie of emotie.

Het festivalprogramma is samengesteld in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum, Museum Maluku, Stichting Herdenking 15 augustus 1945 en Stichting Pelita. In het programma komen verleden en heden samen, zoals op het open podium in de tuin. In de programmering wordt nadrukkelijk aandacht geschonken aan alle gemeenschappen die een binding hebben met voormalige Nederlands-Indië en Indonesië.

Nederland telt ruim twee miljoen inwoners die op enige manier een band hebben met het voormalige Nederlands-Indië. In Museum Sophiahof ervaren bezoekers hoe rijk en springlevend, maar ook hoe dramatisch deze culturele en historische erfenis is. En hoe dit verleden is verbonden met de actualiteit. Van Proosdij: “Het Sophiahof is behalve museum ook een ontmoetingsplek waar culturen worden gevierd en de geschiedenis levend wordt gehouden.”

  • Rasa Festival, 14 tot en met 22 september, Museum Sophiahof. Meer informatie, klik hier.
Standaardportret
Bekijk meer van