Nacht van de Filosofie staat in het teken van de stuntelende mens

Tijdens de Nacht van de Filosofie draait het om iets waar we allemaal wel wat mee kunnen, legt programmeur Esther Didden uit. Want wie heeft er nog nooit gestunteld in z’n leven.

Door

April is de Maand van de Filosofie en door het hele land worden activiteiten georganiseerd. Den Haag mag niet ontbreken en filosofe Esther Didden heeft voor zaterdag 13 april  in Zaal 3, DCR en Nest een avondvullend programma samengesteld. Dat alles rondom het herkenbare thema ‘Ik stuntel, dus ik ben’. Maar waarom dat onderwerp?

Didden: “De organisatie van de Maand van de Filosofie kiest elk jaar een essayist uit die een onderwerp bedenkt. Dat is dit keer Tim Fransen geworden. Hij is een cabaretier en filosoof. In zijn werk is hij altijd bezig om zijn eigen handelen belachelijk te maken op een komische manier. Dat zet je natuurlijk ook aan het denken over de fouten die je maakt en waarom je dat doet. Het leuke is dat het een thema is dat iedereen wel aanspreekt. Als je filosofie voor een groot publiek toegankelijk wilt maken, dan moet je niet hoog in de boom gaan zitten, maar juist iets kiezen wat mensen gelijk raakt.”

Fransen is niet te gast, maar er zijn genoeg verrassende sprekers die het thema verkennen en die goed inhaken op actuele ontwikkelingen. “Lisa Doeland is een jonge filosofe die onze relatie met ons afval onder de loep neemt. We zijn enerzijds bezig om steeds milieubewuster te worden, anderzijds merk je dat er per gemeente nog grote verschillen zijn in het scheiden van afval. Zo schipperen we tussen onze goede bedoelingen en het onvermogen om de wereld echt groener te maken. Lisa laat zien dat het gestuntel misschien wel nodig is om echt iets te kunnen veranderen.”

Denkfouten

Een andere fascinerende spreker in deze tijden van groeiend populisme is Gijs van Oenen. Didden: “Hij is een politiek filosoof en voor zijn lezing werd hij geïnspireerd door een tv-interview met mensen in Ierland. Die waren na het zien van al het gedoe over de brexit van mening dat ze in Engeland gek waren geworden. Gijs vroeg zich toen af of het mogelijk is dat een heel volk kan stuntelen. Daarnaast laat Gijs waarschijnlijk zijn licht schijnen op de uitkomst van de Provinciale Statenverkiezingen.”

 

Na afloop sta je gezellig met een van de filosofen een biertje te drinken,
Esther Didden (programmeur Nacht van de Filosofie)

 

Op de avond is er ook voldoende ruimte om het praktische nut van filosofie te ontdekken. “Schrijver Jeroen Hopster kijkt naar onze meest gemaakte denkfouten. In hoeverre zijn die aangeleerd en wat kunnen we leren als we ons bewust worden van ons gedrag. Je hoeft trouwens niet alleen maar te luisteren. Naast lezingen kun je in workshops aan de slag met filosofie. Dat kunnen een-op-eengesprekken zijn met praktische filosofen die je helpen met existentiële dilemma’s. Dat klinkt hoogdravend maar komt neer op cruciale levensvragen die wij allemaal weleens hebben, zoals ‘Hoe vind ik een baan die bij me past? of ‘Moet ik mijn dromen najagen?’”

Cartoons

En er is zelfs ruimte voor nieuwe non-verbale manieren van filosoferen, vertelt Esther Didden.

“Kunstenaar en cartoonist Argibald geeft een workshop filosofische cartoons tekenen. Dat is erg uitdagend, omdat je soms met beelden op een heel andere manier filosofisch kunt zijn dan met woorden. Voor bezoekers van ‘de Nacht’ is er dus genoeg te doen. Je kunt met gemak drie of vier activiteiten of lezingen bijwonen. De locatie is ook erg prettig en zorgt voor een laagdrempelig sfeer. Na afloop sta je gezellig met een van de sprekers een biertje te drinken en kun je nog vragen stellen. Zo ontdek je dat filosofie ontzettend veel te bieden heeft. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn en staat juist midden in het dagelijks leven.”

Nacht van de Filosofie, zaterdag 13 april, 19.00 uur, Zaal 3, DCR en Nest. Meer informatie: www.filosofieindenhaag.nl

Standaardportret
Bekijk meer van