Na twintig jaar valt het doek voor Boekids

Na twintig jaar valt het doek voor Boekids, het literaire festival voor kinderen en jongvolwassenen. De laatste editie is op zondag 26 november in Paard.

Door

Boekids houdt er na twee decennia met een klinkend programma mee op. Onder anderen Claude, bekend van de hit ‘Ladada’, en Britt Dekker en Esra de Ruiter van PaardenpraatTV en schrijver Annet Schaap sieren de line-up van het festival dat op zondag 26 november plaatsvindt in Paard, hét poppodium van Den Haag. “De afgelopen jaren hebben we tienduizenden kinderen op een laagdrempelige manier laten kennismaken met literatuur. Daar ben ik trots op,” zegt festivaldirecteur Ellen van Heijningen. “Ik kijk terug op een enorm avontuur. En ik ben er trots op dat we de doelgroep jeugd goed hebben bereikt en begrijpen.”

Moeilijke beslissing

Meerdere factoren speelden een rol bij de moeilijke beslissing om de stekker uit het festival te trekken. “Daarbij zijn we niet over één nacht ijs gegaan,” zegt Van Heijningen. Boekids had zowel last van de niet-toereikende subsidie als van steeds meer strenge voorwaarden die de gemeente stelde. “Het voelde soms alsof we van hot naar her werden geslingerd. Het ene jaar was educatie wel een speerpunt, het andere jaar niet meer,” legt Van Heijningen uit. Het zwabberende gemeentebeleid zorgde ervoor dat vaste medewerkers ook geen zekerheid kon worden geboden. “Daarnaast moet je als klein festival evenveel papierwerk invullen als een grotere organisatie, terwijl we vooral bezig wilden zijn met het creëren van een mooi programma. Het is alsof je op kauwgom kauwt waarvan de smaak allang weg is.”

Een impressie van een eerdere editie van het literaire jeugdfestival. | Foto: Boekids

Al deze obstakels leidden uiteindelijk tot de onvermijdelijke beslissing het boek dicht te slaan. “Natuurlijk vind ik dat een aderlating voor de stad Den Haag. Ik vind het jammer dat de gemeente ons niet meer heeft omarmd als literair jeugdfestival, maar ik wil geen Studio 100-concept neerzetten waarbij ik honderd euro per kaartje moet vragen,” stelt de festivaldirecteur.

Boekids

Boekids gaat er wel met een ‘klapper’ uit. Poppodium Paard is het decor van het jeugdliteratuurfestival dat tijdens de sloteditie in het teken staat van muziek. “Muziek is een goede manier om een verhaal te vertellen, denk aan poëzie, rap en liedteksten,” legt de festivaldirecteur uit. “Literatuur is echt niet alleen in boekvorm te vinden.” Naast talloze optredens van onder anderen Claude, BENR en Sera zijn er ook talloze schrijvers aanwezig. Zo leest auteur Iris Lam kinderen voor uit het boek ‘De bond voor Bangeriken’ en bundelen auteur Annet Schaap en muzikante Fredrike de Winter de krachten door voor te lezen, te spelen en te zingen uit het boek ‘De Meisjes’. “Ik hoop dat de laatste editie helemaal uitverkoopt,” zegt Van Heijningen, die erop wijst dat de voorverkoop voor Boekids deze week is gestart. “Mijn persoonlijke favoriet is altijd de knutselhoek waar kinderen hun emoties en verhalen op papier kunnen schrijven en tekenen.”

Frisse wind

Van Heijningen wil het Boekids-boek eerst sluiten voordat zij zelf aan een nieuwe uitdaging begint. “Maar ik ben al wel bezig met mijn eerste kinderboek, dat ik hoop tijdens Boekids Festival te presenteren. Mijn eigen kat, die op avontuur gaat in Parijs, staat hierin centraal,” verklapt ze. Ze sluit niet uit dat het Boekids Festival in de toekomst wel in een andere gemeente opduikt. “Daar zijn wel gesprekken over. Ik zou het ook mooi vinden als een jonge, nieuwe organisatie de handschoen oppakt in Den Haag. Het is tijd voor een frisse wind,” aldus Van Heijningen, die de gemeente maant om stabiel en vooral eenduidig beleid voor literaire festivals vast te leggen. “Als de gemeente nog altijd de ambitie heeft om de literaire hoofdstad van Nederland te worden, moeten er duidelijke kaders worden gesteld. Nu is het Utrecht die deze titel heeft verworven.”

Boekids, zondag 26 november, 12.00 tot 17.00 uur, Paard. Meer informatie: www.boekids.nl en www.paard.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van