Wassenaars muziekfestival: livestream vanuit Voorlinden  

Het International Chamber Music Festival Wassenaar wordt vrijdag via livestream ‘uitgezonden’ vanuit Museum Voorlinden.

Door

Op het programma in Voorlinden staat een bijzondere uitvoering van Schönbergs strijksextet ‘Verklärte Nacht’ (1899). Dit wordt gecombineerd met videokunst van Johannes Bosgra. Hij legt volgens artistiek leider van het festival, Irina Simon-Renes, een ‘verbinding tussen de muziek en Jan Sluijters’ schilderij ‘Maannacht IV’.’

Dat bevindt zich in de collectie van het museum. “Sluijters en Schönberg gingen in het fin- de-siècle beiden op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de gevoelens van de mens uit te drukken. Schönberg deed dat in baanbrekende harmonie en chromatiek. Sluijters in baanbrekende kleuren en een expressieve losse toets. Door de videokunst van Johannes Bosgra ontstaat een totaalervaring van beeld en muziek.”

Vlak voor versoepelingen

Het International Chamber Music Festival Wassenaar (ICMF) presenteert normaal gesproken enige concerten op locaties in Wassenaar, zoals de Dorpskerk. Door de coronamaatregelen is dat dit jaar niet mogelijk. Toevallig is vrijdag de laatste dag vóór verdere versoepelingen, onder meer in de culturele sector.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Voorlinden

Violiste Irina Simon-Renes. | Foto: ICMF

De uitvoerenden zijn: Irina Simon-Renes (viool), Coraline Groen (viool), Lilli Maijala (viool), Santa Vižine (altviool), Christophe Morin (cello), Jérôme Fruchart (cello) en Johannes Bosgra (videokunst). Het concert in Voorlinden wordt op woensdag 9 juni uitgezonden als Avondconcert, 20.00 uur, Radio 4.

  • ICMF, Schönberg, vrijdag 4 juni, 19.00 uur, vanuit Museum Voorlinden, via de site van het festival.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van