Trijntje Oosterhuis maakt Vrienten-album met Residentie Orkest

Trijntje Oosterhuis nam een cd op met liedjes van Henny Vrienten, samen met het Residentie Orkest en Vrientens zoon Xander. “Godzijdank heeft hij met zijn laatste albums zijn inspiratie nog een keer kunnen vangen.”

Door

Henny Vrienten, zanger en bassist in de legendarische band Doe Maar, begenadigd soloartiest en componist van filmmuziek. Tussen 2014 en 2019 maakte hij een serie van drie autobiografische albums. Nu hij afgelopen jaar vrij plotseling overleed, vormen die drie albums een soort artistiek testament.

Trijntje Oosterhuis werkte al sinds een tijd met Vrientens zoon Xander aan een project rond zijn muziek. “Henny en ik kennen elkaar al jaren,” blikt ze terug. “Hij schreef de hit ‘Vlieg met me mee’ voor me en we hebben vaker samengewerkt. Toen hij zeventig werd, hadden zijn vrouw en zoon een verrassingsavond voor hem georganiseerd in De Kleine Komedie. De aanwezigen zongen een zelfgemaakt lied voor Henny of een lied van hem. Ik koos een lied uit die laatste platen, waarnaar ik veel geluisterd had. Ik koop elk jaar honderd exemplaren van een cd die ik de moeite waard vind en stuur die dan als kerstkaart. Dat heb ik ook met een van Henny’s cd’s gedaan.”

“Op die verjaardag zong ik ‘Het gaat niet over’ samen met Henny’s zoon Xander en Jelte Tuinstra, beter bekend als Jett Rebel. Jett was op dat moment al met mij in gesprek over het produceren van mijn volgende album en Xander zat bij hem in de band. Er was direct een klik tussen ons allemaal en Henny luisterde met tranen in de ogen. ‘Jullie versie werpt echt een nieuw licht op het lied,’ zei hij, ‘ik had niet verwacht dat ik mijn eigen liedje zo goed zou vinden.’ Als cadeautje schreef hij een liedje voor mij, ‘Melk en honing’. Terwijl het album met Jett Rebel vorm kreeg, dacht ik: dit is niet de goede plek. Ik moet het bewaren voor iets anders.”

Lichtjes in de ogen

Oosterhuis maakt eens in de zoveel tijd een album met een songbook van een bekende artiest. “Dat wilde ik ook een keer met Henny’s werk doen,” zegt ze. “Die vond het een enorm compliment. En toen kwam het aanbod van het Residentie Orkest. Ik mocht een album met ze maken met een thema dat ik graag wilde. Toen dacht ik: nu gaan we Henny doen. Hij kreeg direct lichtjes in zijn ogen toen ik het hem voorlegde. Die drie cd’s van hem zijn opgenomen met een klein bandje met incidenteel een additionele muzikant. Dus dit was hét plan. Het Residentie Orkest vond het ook tof. Omdat Henny altijd druk was, heb ik Xander gevraagd de cd met mij te produceren, zodat Henny’s stijl bewaakt werd zonder dat het hemzelf te veel tijd zou kosten.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Trijntje Oosterhuis koos de liedjes. “Ik heb ze niet gekozen uit zijn hele oeuvre, maar van die drie laatste albums. Sommige liedjes waren voor mij té autobiografisch; als vrouw heb ik een andere invalshoek. Maar Henny was het aan één stuk door met mijn keuzes eens. Het voelde alsof hij toch als een godfather aan de zijlijn meekeek.”

Trijntje Oosterhuis en Henny Vrienten

In september 2021 kwam onverwacht het nieuws dat Henny Vrienten ongeneeslijk ziek was. Oosterhuis had hem de dag ervoor nog gezien, bij het evenement Unmute Us, waarin de culturele sector opriep tot heropening ondanks de coronacrisis. “Henny ging de medische mallemolen in,” vertelt Oosterhuis, “dus ik zei tegen Xander: laten we dit project voor nu stopzetten. Maar na een tijdje kwam Henny zelf met: kom, we gaan verder! Dus we werkten verder aan de arrangementen en gingen het traject weer in. Maar tussen de vergaderingen in de kantoren van het Residentie Orkest en de opnames in Amare door is Henny in april gestorven en begraven.”

Oosterhuis adviseerde Xander Vrienten even voor zichzelf te kiezen en het project voorlopig te vergeten, maar die besloot anders. “Hij zei: nee, ik ga het afmaken. Voor m’n vader. Hij is als door een wonder opgestaan. Het project heeft hem en zijn broers en zus kracht gegeven. Iedereen in de band, maar ook de technici, opnameleider enzovoorts hebben veel met Henny gewerkt.”

Liedjessmid

“Bij een ‘liedjessmid’, zoals Henny zichzelf noemde, komen inzichten en waarheden in het leven wel een keer naar boven. Godzijdank heeft hij met deze drie albums zijn inspiratie nog een keer kunnen vangen. Heel wat anders dan een filmscore. Als hij was blijven leven, had hij mogelijk nog wel meer projecten kunnen maken. Mijn vader is nu negentig en schrijft ook nog steeds liedjes, zij het minder vaak.”

Trijntje Oosterhuis kijkt uit naar de twee uitverkochte concerten met het Residentie Orkest in Amare en het Concertgebouw. “Het is natuurlijk een prachtig project. Supervet om het straks met band én orkest live te horen. Daarnaast doen we een toertje met de band, met Xanders broer Polle er ook bij op mondharmonica en gitaar, en met zang. Daarbij zie ik mezelf als een onderdeeltje van het geheel, ik ben dienstbaar. Het is een plaat geworden van mij én van Henny’s achterban.”

‘Trijntje zingt Vrienten met Vrienten samen met het Residentie Orkest Den Haag’ verscheen vrijdag 27 januari, op cd en 2LP.

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 26 januari 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van