Trijntje Oosterhuis in akoestische kerstsferen in Nieuwe Kerk

Ze viert 25 jaar in het vak. Jubileumconcert, clubtour en een nieuw, Nederlandstalig, album. Eind december staat Trijntje Oosterhuis in de Nieuwe Kerk met een onderdompelend kerstconcert.

Door

Zangeres Trijntje Oosterhuis en haar broer Tjeerd, componist, hadden eind jaren negentig als Total Touch door soul, R&B, funk, pop en dance te mixen muziekhits, van ‘Touch me There’ tot ‘Somebody Else’s Lover’. In haar zilveren jubileumjaar heeft Trijntje zich voor het vierde jaar in de decembermaand bekeerd tot het kerstgenre, met op zaterdag 28 december ‘A Christmas Evening with Trijntje’ in de Nieuwe Kerk.

Kerstmis is voor een grote groep een familiefeest, terwijl veel anderen het juist een lastige tijd vinden. De zangeres (Amsterdam, 1973) heeft er zelf een duidelijke mening over. “Ik vind niet dat we door alle symboliek met kerst opeens op afroep saamhorig moeten zijn. Dat gevoel mag er wat mij betreft het hele jaar door zijn. Het klinkt misschien weeïg, maar ik denk het hele jaar door aan verschillen die er tussen mensen bestaan, voor mij zit ’m dat niet in de kerstmaand. Deze reeks, deze ‘kerkentournee’, doe ik niet louter vanwege de kersttijd.

 

Ik vind niet dat we door alle symboliek met kerst opeens op afroep saamhorig moeten zijn.
Trijntje Oosterhuis

 

“In de eerste plaats is het in muzikale zin voor mij een toevoeging aan de grootschalige optredens die ik gewoonlijk gewend ben te doen. Door mijn vader (de theoloog en dichter Huub Oosterhuis, red.) ben ik kerkelijk en met de traditie van preken en de roep om solidariteit opgegroeid, maar in mijn concerten is muziek de boodschap. Dat is voor mij het hele jaar door natuurlijk al zo, maar door de akoestische set-up van dit optreden en met kerst nabij leidt dat al snel tot momenten van bezinning. Die akoestische setting, zo horen mensen mij bijna nooit. Soms zie ik mensen diepgeraakt een traantje wegpinken.”

Repertoire van Trijntje Oosterhuis

“De kerstmaand leent zich ertoe om concerten meer thematisch in te richten,” gaat Trijntje verder. “Daarbij spreekt mij de traditie aan van de grote Amerikaanse muzieksterren die jazzy kerst-‘traditionals’ plegen te brengen. Alle grote helden, van Elvis Presley tot Bruce Springsteen, hebben kerst- of winterplaten uitgebracht. Neem Ella Fitzgerald, ik heb álles van haar, en natuurlijk ook haar ‘Christmas Songs’. Zulke albums vind ik mooi omdat die romantisch zijn, prachtige liedjes en gearrangeerd met strijkers en zo. Voor mij is ‘A Christmas Evening with Trijntje’ daarom een heerlijk jaarlijks terugkerend muzikaal uitstapje,” vertelt Trijntje Oosterhuis.

“Het thema is ‘kerst’. Maar ik doe ook nieuwe, eigen nummers in het Nederlands, songs van Burt Bacharach en van mijn vader. Alles kan voorbijkomen. Maar de rode draad is wel de Blue Note-jazz.”

 

De Nieuwe Kerk is knus, is een prachtige plek en is voor een optreden ook heel overzichtelijk.
Trijntje Oosterhuis

 

De zangeres vindt het jammer dat er bijna nooit meer wat gedaan wordt in kerken. “Het zijn prachtige locaties. Optreden in een kerk is juist heel puur en intens, en optredens zijn bij mij daarom altijd akoestisch. In een kerk kun je verfijning aanbrengen in je optreden, en komen de liedjes en thema’s tot hun recht. Dat is totaal anders dan optreden in de grote clubs waar ik met mijn elektrisch versterkte band speel. Mijn publiek vindt het fijn om mij ook eens ‘klein’ te kunnen zien. Op het podium met alleen een piano en pianist is spannend voor mij, omdat ik me nergens achter kan verschuilen. Maar ook voor het publiek, want dat moet zich blijven concentreren.”

Glühweintje’

“De Nieuwe Kerk is knus, is een prachtige plek en is voor een optreden ook heel overzichtelijk. Je ziet dat mensen even de tijd nemen om rustig te luisteren. Je komt echt in een gezellige kerstsfeer: lampjes, kaarsjes, glühweintje en chocolaatjes. Elke plek heeft zijn eigen charme. Maar we hebben inmiddels wel locaties waar we een band mee hebben opgebouwd en elk jaar teruggevraagd worden. Je merkt nu, in het vierde jaar dat we dit doen, dat de kerken steeds verder van tevoren uitverkocht zijn. Je merkt dat mensen dat waarderen. Een bezinningsmomentje waarderen mensen dus. En na afloop signeer ik. Dat kan bij dit soort optredens. Ik vind het fijn om contact te leggen met mijn publiek en te horen hoe het allemaal overkomt. Ik ben benieuwd naar wat mensen zeggen.”

Voorjaar 2020 komt Trijntje opnieuw naar Den Haag, naar het Paard, maar dan voor een reprise van haar clubtour rond het album ‘Dit Is Voor Mij’, een pop-album dat werd geproduceerd door het Haagse muziekwonder Jett Rebel.

Trijntje Oosterhuis, ‘A Christmas Evening with Trijntje’, zaterdag 28 december, 20.15 uur, Nieuwe Kerk. Meer informatie: www.kerstmettrijntje.nl

De kunstredactie van Den Haag Centraal biedt u dit artikel gratis aan. Wilt u meer lezen over kunst en cultuur in de Haagse regio? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer foto’s zien? Neem dan een kijkje op ons Instagram-account.

Standaardportret
Bekijk meer van