Summertime Festival op Grote Markt: van samba tot New Orleans

Het negentiende Summertime Festival brengt de zomer naar de Grote Markt met uiteenlopende muziekstijlen uit zonnige oorden.

Door

Drie avonden muziek op één groot podium, gratis toegankelijk, met een programmering waar dit jaar de zon opvallend doorheen schijnt. Het is inmiddels de negentiende keer dat op de Grote Markt het Summertime Festival gaat plaatsvinden.

Van donderdag 13 tot en met zaterdag 15 juli gaat het van samba tot jazz. Van swing tot ‘son montuno’ en van flamenco tot New Orleans. Gespeeld door qua leeftijd ook al mooi door elkaar gehusselde muzikanten: als jongsten de jazzy laureaten van het Prinses Christina Concours, naast de ‘global women’ van het trio Forró das Flores met forró, coco, baião, xote en arrasta-pé uit Brazilië, tot en met Befaamde Heren van de jazz, zoals vibrafonist Frits Landesbergen en trompettist Michael Varekamp. Programmeur van die blije combinatie is saxofonist Ben van der Dungen.

Musicon

Bijzonder, want saxofonist Van den Dungen is toch vooral een pure jazzman, en het Summertime Festival wil zeker niet alleen-maar-jazz. Dat zit zo. Met zijn organisatie Podium De Nieuwe Kamer (erfgenaam van wat ooit De Regentenkamer voor de jazz was) zocht Van den Dungen vaste plekken in Den Haag om regelmatig jazzconcerten te brengen, bij gebrek aan één officieel Haags jazzpodium. Daarbij wilde hij nadrukkelijk speelplekken maken voor jonge Haagse jazzmuzikanten.

Bij dat zoeken kwam Van den Dungen bij Musicon terecht, het allround popmuziekcentrum aan de Soestdijksekade. Daar had managing director Daan van der Bruggen wel oren naar Van den Dungens ideeën en inmiddels is er regelmatig jazz te horen. “Musicon doet al jaren de programmering van het Summertime Festival in samenwerking met Grote Markt-horecazaken als September en De Zwarte Ruiter,” vertelt Ben van den Dungen, “en we vonden beiden dat er meer aandacht moest komen voor de Haagse ‘makers. Daan heeft toen de programmering aan mij overgelaten. Op voorwaarde dat er een balans zou zijn tussen entertainment en kwaliteit. Liefst met muziek van Hagenezen, of van jonge talenten uit de omgeving. Goede muziek, geen ‘rampestampwerk’. Toegankelijk, geen ‘free jazz’ of moeilijke muziek. Maar wél artistieke kwaliteit.

Vorig jaar hebben we hier een Surinaamse avond georganiseerd en dat sloeg erg goed aan. Vandaar dat de keuze dit jaar nog iets meer bij de wereldmuziek terechtkwam.”

Hammond B-3

Het festival opent met de jazz van trompettist Michael Varekamp met een band die hij Deep Down South noemde. Varekamp is een specialist in het ‘theatraal’ maken van jazz op het podium en bovendien is hij al tijden bezig de lijn van de vroegste jazzstijlen naar de swing te onderzoeken. Ditmaal maakt Hammond B3-organist Bas van Lier deel uit van zijn formatie, een typische soulmuzikant die zich laat inspireren door voorbeeldfiguren als Ramsey Lewis en Les McCann.

Varekamp: “Hoe langer ik dit doe, New Orleans en muzikale omstreken verkennen, hoe meer ik ontdek hoe al die muzieksoorten op elkaar ingewerkt hebben. Van de New Orleans-klank kom je zó bij Dr. John of Hank Williams terecht. En bij hun liedjes die, zoals dat heet, uit het leven gegrepen zijn. In mijn eigen spel ontdek ik die stilistische lijnen van New Orleans naar swing óók.”

Vibrafonist en drummer Frits Landesbergen is eveneens zo’n alleskunner die met de halve internationale jazzwereld heeft samengespeeld, en daarbij toch vooral een ‘swinger’ bleef. Zijn formatie heet dan ook ‘European Swing Quintet’. Het aangekondigde optreden bij de band van klarinettist David Lukács kan niet doorgaan, want die bleek les te moeten geven aan een conservatorium in Zwitserland. Maar het ensemble van Landesbergen telt nog een opvallende muzikant: de Canadees-Zweedse gitarist Alexander Brott. En dat is een kanjer! Het wordt jazz met echo’s van Lionel Hampton en Benny Goodman, belooft de groep zelf.

Drie soorten latin op Summertime Festival

Saxofonist-programmeur Ben van den Dungen bladert nog even razendsnel door het driedaagse programma: “Kijk hier: jazz-pop van gitarist-singer-songwriter Toine Scholten. En drie soorten latinmuziek. De groep Timbazo met New Yorkse salsa, Forró das Flores met muziek uit Noordoost-Brazilië, met een accordeon en een sterk, Portugees klinkend folklore-element, terwijl Ripa na Tulipa een grote, puur klassieke sambagroep is. Er is de Spaanse flamenco van gitarist Arturo Ramón en zijn vrouw in Primos del Norte.”

“En dan heb je de ‘Fresh!’ MB Big Band met jazz uit hun Bob (Yellowjackets) Mintzer-project, de funkachtige jazz van het jonge, frisse Le Musketrio, en de Prinses Christina Concours-jazzwinnaars begeleid door bassist Steve Zwanink. Kleurrijk is een goede typering van ons Summertime Festival. Van de ene sfeer in de andere. Jonge kids, goed begeleid, aanstormend talent en bewezen talent. In een natuurlijke verbintenis. Ik doe de programmering nu voor de derde keer, en ik heb steeds gekeken: wie zijn de mensen die daar zitten te luisteren? Ik wil ze erbij betrekken, ze niet afstoten door er een ingewikkeld ECM-achtig gebeuren van te maken. Het moet aanstekelijk zijn zonder plat commercieel te worden. Dit is de muziek die wij propageren. ‘Mensenmuziek’, zonder dat je aan het prediken bent. Een samenspel van kunst en entertainment. En dat valt in Nederland bijna niet te combineren.”

Summertime Festival, donderdag 13 t/m zaterdag 15 juli, Grote Markt. Meer informatie: www.summertimefestival.nl

De redactie biedt dit verhaal uit de krant van donderdag 6 juli gratis aan. Meer Haagse verhalen? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van