Sniester, rauw stadsfestival op de Grote Markt

Sniester barst weer los in de binnenstad. “De gemene deler van het festival is dat de acts eerlijk, energiek en rauw zijn,” aldus oprichter Marco Bijsterbosch.

Door

De Boterwaag is de vertrouwde setting voor een enthousiast onderonsje met Marco Bijsterbosch, een van de mensen achter het Sniester Festival, dat vrijdag begint. “Ik werkte hier achter de bar en ben toen gaandeweg verantwoordelijk geworden voor de muziekprogrammering op de Grote Markt. Het is eigenlijk een unieke locatie. Zes zaken en een strandtent die met elkaar verbonden zijn. Je kunt er als glazenhaler beginnen en vervolgens doorgroeien binnen de organisatie. Er is ook geen andere plek in Nederland waar het geld dat je besteedt aan je biertje op zo’n schaal wordt gebruikt om livemuziek te ondersteunen.”

Sniester

Marco gaat al vijftien jaar hard in de Haagse muziekscene. “Ik heb voor het poppodium de SuperMarkt geprogrammeerd. Daarnaast hebben wij het PopHotSpot-festival opgezet met artiesten als De Staat, De Jeugd van Tegenwoordig en Bobby Womack. Ik merkte wel dat die grootsheid mij tegen begon te staan. Sniester, dat nu voor de zesde keer plaatsvindt, is toch anders. In plaats van een paar grote namen hebben we heel veel verschillende bands op locaties op en rondom de Grote markt.”

Hoe profileert Sniester zich ten opzichte van de andere festivals in de stad? “Het is niet zo dat wij staan voor één specifiek genre, maar de gemene deler is dat de acts eerlijk, puur en rauw zijn. Het mag best schuren. Daarnaast is lokaal talent zeker belangrijk. Vanaf het eerste jaar streef ik ernaar om een line-up te hebben die een derde Haags, een derde nationaal en een derde internationaal is. Dat lukt de ene keer beter dan de andere.”

Paard

Dit jaar vindt het driedaagse festival plaats op veertien locaties. Er is een buitenpodium op de Grote Markt en cafés zoals de Zwarte Ruiter doen ook mee. Verder zijn er onder meer optredens in het Paard en het Humanity House. “Elke venue heeft zijn eigen smoel. De Zwarte Ruiter is voor de ruige rock-’n-roll. Bij The Grey Space is ruimte voor hiphop en urban. Je kunt dus voor een genre gaan, maar je ook laten verrassen door andere muziekstijlen.”

 

Ik ben erg trots dat we Splendid in de September laten spelen
mede-organisator Marco Bijsterbosch

Wat de line-up betreft, is Bijsterbosch erg blij met het Belgische Sons. “Ik hoorde een nummer van deze rockband voorbijkomen op Studio Brussel en was gelijk verkocht! Ik heb ze direct via Facebook benaderd voor een optreden. Ik ben ook erg trots dat we Splendid in de September laten spelen. Daar zijn ze ook begonnen en inmiddels is deze Haagse alternatieve reggaeband uitgegroeid tot een festivalsensatie.”

Tousch

Andere verrassende namen zijn de Nederlandse zangeres Merol en afrobeat-grootheid Orlando Julius. Nieuw en oud Haags talent is er in de vorm van de garageband Tousch, de psychedelische supergroup Ozma en singer-songwriter Dyzack, die al meer dan twintig jaar muziek maakt. Het zijn allemaal artiesten die je in een intieme sfeer kunt ervaren. “Zelf hou ik het meest van een klein optreden in plaats van in zo’n grote concertbak. Als je op drie meter afstand van een band staat, dan is dat toch een magisch moment. En het bijzondere van Sniester is dat wij jou die ervaring bieden.”

Sniester, vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 mei, Grote Markt, het Paard en andere locaties. Meer informatie: www.sniester.nl

 

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van