Rewire-festival is ‘betoverend, spookachtig en confronterend’
Rewire heeft in de alternatieve muziekpers al naam gemaakt als eigenzinnig festival dat de geijkte paden vermijdt ten gunste van het avontuur. Dat blijkt ook weer uit de verrassende line-up van dit jaar.
Rewire heeft gestaag een solide reputatie opgebouwd binnen de internationale experimentele scene en inmiddels is het muziekfestival, eind maart weer vol verrassingen, niet meer weg te denken uit Den Haag. Oprichter Bronne Keesmaat blikt eerst even terug.
“Het begon in 2011 in het gebied rond de energiecentrale. We gebruikten plekken die geen reguliere concertlocaties waren. Denk aan een leegstaande kerk, een industrieel magazijn en het voormalige Kwantum-gebouw, wat nu Bleyenberg is. Na een aantal edities werd de roep om beter uitgeruste zalen groter. Wij zijn toen naar het centrum verhuisd. Sindsdien is het festival ieder jaar gegroeid. We programmeren nu op een tiental locaties in de binnenstad. Ook produceren we naast een programma met premières en bijzondere concerten ieder jaar nieuwe voorstellingen.”
Na een aantal edities werd de roep om beter uitgeruste zalen groter.
Tijdens deze editie is dat een uniek optreden van experimentele elektronicagrootheid Nicolas Jaar. “Speciaal voor Rewire heeft hij een nieuw werk geschreven voor piano, saxofoon, elektronica en doedoek, een Armeens blaasinstrument. We zijn best trots dat een artiest van dit formaat deze wereldpremière in Den Haag presenteert. Dit soort projecten dragen bij aan ons onderscheidende karakter. Je merkt dat het een internationaal publiek aanspreekt. Muziekliefhebbers uit zo’n 45 landen bezoeken elk jaar ons festival.”
Keelzang en soundscapes op Rewire
Wat we volgens Bronne zeker niet mogen missen: “Ik kijk erg uit naar Refree. Dat is een Spaanse gitarist en producer en een van de vaandeldragers van de new-flamenco movement. Zijn werk bestaat uit betoverende akoestische en elektrische gitaarverkenningen. Door dit te combineren met gesamplede straatopnames en spookachtige stemmen ontstaat een beklemmende klankwereld. Deze komt helemaal tot z’n recht in de Oud-katholieke kerk.”
Van de meditatieve soundscapes gaan we naar de weidsheid van Canada die terugkomt in de muziek van de bijzondere zangeres Tanya Tagaq. “Haar krachtige stem combineert oude tradities van Inuk-keelzang met elementen van jazz, industrial en metal. Zij is een zeer veelzijdige artiest die avant-gardecomponist is en een best-selling auteur. Op het festival wordt ze vergezeld door violist Jesse Zubot en percussionist Jean Martin. Zij zal haar laatste album ‘Retribution’ en aankomende release ‘Toothsayer’ live spelen.”
Muziekliefhebbers uit zo’n 45 landen bezoeken elk jaar ons festival.
Rewire heeft ook een spannende dansvoorstelling geprogrammeerd die wordt voortgedreven door minimalistische ambientmuziek. “Jlin is een eigenzinnige elektronicaproducer en Wayne McGregor is een bekroonde choreograaf. Zijn werk wordt als revolutionair beschouwd binnen de hedendaagse dans. Wij presenteren hun unieke samenwerking ‘Autobiography Edits’ waarin het McGregors-gezelschap danst op muziek die Jlin live speelt.”
Symposium
Deze favorieten vormen maar het topje van de ijsberg. De line-up van Rewire omvat ook Yves Tumor. Een aanstormende elektronicamuzikant die experimenteert met field recordings en samples, en verontrustende geluidssferen weet te creëren. En rapper Angel Ho komt speciaal uit Zuid-Afrika overgevlogen. Zij stelt in haar confronterende en rauwe optredens vooroordelen over ras en seksualiteit ter discussie.
Met zo’n programma zou je denken dat muziek de enige pijler is van Rewire, maar er is meer. “Naast de optredens spannen wij ons in om context te bieden door middel van een uitgebreid talksprogramma. Dit jaar is dat ‘Instrumental Shifts’ dat ingaat op de snel veranderende wereld om ons heen. In een symposium presenteren we wetenschappelijk onderzoek op het gebied van opkomende technologieën die als inspiratie dienen voor artiesten. Hiermee verbinden we het wetenschappelijke met het artistieke, twee werelden die in beginsel onderzoekend zijn maar toch heel gescheiden opereren.”
Rewire, vrijdag 29 maart 10.00-06.30 uur, zaterdag 30 maart 12.00-06.00 uur en zondag 31 maart 12.30-23.20 uur, diverse locaties. Meer informatie: www.rewirefestival.nl
Rewire bundelt krachten met Dag in de Branding
De maart-editie van Dag in de Branding belooft een mooie samenwerking te worden met Rewire, het jaarlijkse internationale festival voor avontuurlijke muziek in Den Haag. Dag in de Branding curator Saskia Lankhoorn stelde een programma samen in overleg met Bronne Keesmaat, programmeur van Rewire.
‘De focus van Festival Dag in de Branding ligt tijdens mijn artistiek leiderschap op muziek van de 21ste eeuw, vanuit verschillende hoeken belicht. De samenwerking met Rewire laat heel duidelijk de versmelting zien met bijvoorbeeld elektronische muziek en ‘visual arts’. die mij zo fascineert in de ontwikkeling van de hedendaagse muziek van dit moment,’ aldus Lankhoorn.
Meer informatie: www.dagindebranding.nl
Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over kunst en cultuur in Den Haag? Neem dan een abonnement op DHC.