Recensie nieuwe album Di-rect

Hagenezen hebben een gedaanteverwisseling ondergaan

Door

Door Kim Andriessen

Dat was even schrikken. Toen vorige maand een funky nummer à la Curtis Mayfield op de radio klonk en de dj van dienst deze afkondigde als een nieuwe song van Di-rect, overheerste verbazing. Klopt dat wel? Di-rect? Dat was toch de rockband van gitarist en oer-Hagenees Spike van Zoest die eerst Den Haag en daarna Nederland veroverde met aanstekelijke punkmuziek? Dat was toch ook de groep die zich de laatste jaren steeds meer ontpopte als een soort Haagse Coldplay, met catchy poprockliedjes?

Ja, dat klopt allemaal. Maar Di-rect blijkt een gedaantewisseling te hebben ondergaan. Op de nieuwe cd ‘Rolling with the Punches’ gooit de Haagse band het ineens over een andere boeg. Het kwintet speelt een gedurfde kaart: een waarin het experiment volop ruimte krijgt. Niet langer is het veilige poprock wat de klok slaat, maar soul, funk en zelfs seventies-disco (!) domineren het nieuwe geluid.

Overigens is daar op het openingsnummer van de nieuwe cd nog niet zoveel van te merken. ‘Hurricane’ is juist een vrij standaard rocknummer, maar daarna ondergaan Van Zoest c.s. een metamorfose. ‘Crazy Madonna’ is een uptempo funknummer waarbij de manier van zingen van Marcel Veenendaal doet denken aan die van U2’s Bono in zijn experimentele dagen, zo medio en eind jaren negentig. In ‘Rockstar’ gaat Di-rect nóg een stapje verder door disco-invloeden in de muziek te verwerken. Ineens ligt een vergelijking met de Bee Gees op de loer.  

Het meest bijzondere aan de nieuwe cd van Di-rect is de match tussen funkmuziek en de rauwe, volle stem van Veenendaal (die in 2009 het stokje van Tim Akkerman als zanger overnam). Hij voelt zich hoorbaar helemaal thuis in dit voor Di-rect nieuwe genre.

Achtergrondnummers

De nieuwe aanpak van Di-rect is toch geen onvervalst succes. ‘Rolling with the Punches’ kan niet tot het einde boeien. Halverwege, als de verbazing over het nieuwe geluid wel weggeëbd is, blijken de nummers, hoe professioneel ze ook in elkaar zitten, niet stevig genoeg om de aandacht vast te houden. Het wordt gaandeweg de luisterbeurt wat gezapig. Zo zijn ‘All the Way’ en ‘Wouldn’t Understand It’ leuke achtergrondnummers. Niets meer, niets minder. De cd kabbelt een tijdje voort, zonder spektakel. Al herpakt de band zich aan het einde weer. ‘With a little help’ is een heerlijk stuwend funknummer en op de afsluiter ‘Love in Kind’ worden alle registers opengetrokken, inclusief het onvermijdelijke koortje.

Di-rect is een professionele band die bestaat uit rasmuzikanten, dat bewijst ‘Rolling with the Punches’. En op deze nieuwste langspeelplaat laat het kwintet horen meer in huis te hebben dan rechttoe rechtaan rock. Het experimentele uitstapje is verrassend en smaakt naar meer. Want het gevoel beklijft dat Di-rect in het soul- en funkgenre met ‘Rolling with the Punches’ nog niet het onderste uit de kan heeft gehaald.

Di-rect, ‘Rolling with the Punches’. Label: 8ball Music. Prijs: € 16,95.  

| Foto: Setvexy

Standaardportret
Bekijk meer van