Online-première Tim Akkerman vanuit Koninklijke Schouwburg

Twintig jaar muziekervaring live laten zien vanuit een lege Koninklijke Schouwburg. Voor die opgave staat Tim Akkerman zaterdag. Hij verwacht toch een sfeervolle onlineshow.

Door

Muzikant  Tim Akkerman tekent zaterdag voor een livestream, samen met zijn band The Ivy League. Hij viert dan twintig jaar podiumdier. “We gaan voor echt live-live, géén opname. Het podium is mijn lust en mijn leven. Dat zit me in het bloed. Mijn sociale leven voltrekt zich anders dan bij menigeen.” Maar anno nu is het allemaal anders. “Geen publiek, geen interactie. Geen sfeer eigenlijk,” lacht Akkerman het leed van corona met gevoel voor kiespijn maar goedgemutst weg. Een sfeerloos optreden!? “Gelukkig is de KS een prachtlocatie om te spelen, ook zonder publiek. Een van de mooiste schouwburgen van het land, mogen we trots op zijn.”

Theater noch KS is voor de Haagse popmuzikant en gewezen lid van rockband Di-rect onbekend terrein. Hij wekte er in het verleden ‘Tommy’ (van The Who) tot leven en was de impersonatie van Buddy Holly en Bruce Springsteen.

Muziekervaring Tim Akkerman

Voor de overdracht van deze onlineshow, waarin twintig jaar aan muziekervaring van Akkerman wordt samengebald, is een tv-crew ingehuurd. “De voorstelling is op de wetten van de livestream aangepast, puur omdat we van de voorstelling zoals we die in ons hoofd hadden met monologen, interacties en tussendoortjes was, zijn afgestapt. Want het werkt voor de kijker onduidelijk en je krijgt ook geen reactie van het publiek terug.” Dat is een aderlating, zegt hij. “Maar je moet dat niet met een tapeje proberen op te lossen.”

In ruil krijg je er iets anders voor terug, legt hij uit. “Het is even schakelen en het lijkt onszelf ook wat koud om zonder publiek en alleen een camera voor je neus te spelen, maar als toekijker zie je straks alles veel dichterbij.” Bovendien is er sprake van een echt decor. “Kunnen we ook goed uitlichten, dat is een voordeel.”

Thuissfeer

Maar ook in de thuissfeer is veel mogelijk voor het bereiken van een optimale ervaring,” legt Akkerman uit. “Ook thuis kun je het licht aanpassen, de stream aansluiten op een hdtv voor een beter en groter beeld, of een koptelefoon opzetten voor een optimaal geluid. Maar ik merk dat sommige mensen er ook graag iets naast doen. Geen veredeld behangetje, maar stel dat je wat wilt zeggen tegen iemand die meekijkt tijdens het concert, dan kan dat dus gewoon. In een zaal is dat toch wat lastiger.”

Voor het concert zijn zeshonderd streams ingepland. “Dat is het maximum, dat creëert meteen een gevoel van exclusiviteit. Ik zie het ook als een eenmalige actie om de pijn te verzachten, met name voor diegenen die vorig jaar een echt kaartje kochten. Het is voor hen een pleister op de wonde. Maar voor ons is het een manier om te laten zien dat we alive and kickin’ zijn. Het wordt ook voor ons een avond om nooit te vergeten.”

‘We want more’, en de onvermijdelijke schreeuw om een toegift… Hoe moet dat nu? “Misschien gaan we zelf wel klappen en roepen we zelf ‘we willen meer’,” lacht Akkerman. “Maar we hebben iets moois in gedachten, dat ga ik niet verraden.”

Tim Akkerman & The Ivy League, ‘Tim 20 Akkerman’, zaterdag 20 februari, 20.00-21.15 uur, livestream vanuit de Koninklijke Schouwburg. Meer informatie: www.hnt.nl

Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant van donderdag 18 februari 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van