Lekker dansen bij de Victory Boogie Woogie

De tentoonstelling is misschien al voorbij, maar Piet Mondriaan blijft een inspiratiebron.

Door

Door Herman Rosenberg

Vijf lenige figuren in zwart, wit, geel, rood en blauw kronkelen door elkaar op een vlak van een paar vierkante meter voor Mondriaans ‘Victory Boogie Woogie’. Mysterieuze muziek begeleidt het geheel. We kijken naar een project van de Haagse choreografe Lonneke van Leth in het Gemeentemuseum.

De grote Mondriaan-tentoonstelling is voorbij; de kern van de collectie is nu weer te zien als onderdeel van de vaste opstelling ‘Mondriaan en De Stijl’, waar ook grootheden als Van der Leck, Van Doesburg en Rietveld aan bod komen. Van Leth maakte zes miniaturen van elk een paar minuten, die hier op zondagmiddagen in oktober en tijdens de Museumnacht doorlopend worden uitgevoerd. Die bij de Victory, onder het motto ‘Who’s afraid of black, white, yellow, red and blue’, is wel de meest ingenieuze en visueel aantrekkelijkste. Verder zijn er solo’s, bijvoorbeeld van een danser (‘Mondriaan’) in donker pak tussen een aantal strakke werken van de meester, die dan ook vooral beweegt in rechte lijnen en hoekige bewegingen maakt. Wat meer provocatief is de danser – naakt op een vleeskleurig broekje na – die optreedt tussen vroegere werken van Mondriaan, waaronder het indrukwekkende triptiek ‘Evolutie’. Vlakbij liggen in een vitrine brieven van Mondriaan aan zijn vriendin Willy, waarin de mens achter de kunstenaar naar voren komt. Luchtiger van opzet is de solo ‘Josephine’, waarin een danseres in de huid kruipt van Josephine Baker, de Amerikaans-Franse danseres die furore maakte in het Parijs van de jaren twintig van de vorige eeuw.

Mondriaan-productie Lonneke van Leth, 15, 22 en 29 oktober, van 13.00 tot 16.00 uur, en 21 oktober Museumnacht, Gemeentemuseum Den Haag. Meer informatie: www.gemeentemuseum.nl

Dansminiatuur ‘Who’s afraid of black, white, yellow, red and blue’ bij de ‘Victory Boogie Woogie’. | Foto: DHC

Abonnement op DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van