‘Het Uur van de Wolf’ (NPO 2) brengt met tweeluik ode aan Golden Earring
Niet eerder vertoonde concertfragmenten, werkopnamen en nieuw archiefmateriaal: dit en meer is er te zien in de nieuwe film ‘That Day – Afscheid van Golden Earring’.
Het NTR-documentaireprogramma ‘Het Uur van de Wolf’ zendt dit tweeluik uit op maandag 8 en dinsdag 9 november om 20.30 uur op NPO2. In deze film van regisseur Marcel de Vré staat de vraag centraal hoe het de Haagse rockformatie gelukt is om zestig jaar overeind te blijven. De film maakt duidelijk dat dit niet vanzelfsprekend was. Zo werd in de jaren zestig de bezetting regelmatig aangepast, ontbrak het Golden Earring aan een echte leider, verliep de onderlinge communicatie bij vlagen bijzonder stroef en worstelden de leden regelmatig met onzekerheid.
De film ‘That Day – Afscheid van Golden Earring’ volgt op de bekendmaking in februari dat de band stopt. Medeoprichter en zanger-gitarist George Kooymans lijdt aan de spierziekte ALS, die hem het spelen onmogelijk maakt.
Lange tijd was ‘de Earring’ (1961) de oudste nog actieve rockband van Nederland en ook een van de langst bestaande bands van de wereld. ‘That Day’ betekende in 1966 de nationale doorbraak van – tot in 1969 – ‘The Golden Earrings’. De groep (naast Kooymans bestaande uit medeoprichter en bassist Rinus Gerritsen, zanger Barry Hay en drummer Cesar Zuiderwijk) werd wereldberoemd met hits als ‘Radar Love’, ‘Twilight Zone’ en ‘When the lady smiles’.
Golden Earring ‘van bubblegumbandje naar rock-’n-rollband’
Het turbulente leven van de Hagenaars wordt in de documentaire van De Vré gereconstrueerd aan de hand van persoonlijke getuigenissen van directbetrokkenen uit het heden en het verleden. Zo schetsen de oud-bandleden Fred van der Hilst (drums, 1962-1965), Peter de Ronde (gitaar, 1963-1966) en Frans Krassenburg (zang, 1964-1967) het beeld van de jaren zestig, waarin George Kooymans drukker was met zijn duiven dan met zijn gitaar en Rinus Gerritsen noodgedwongen bas ging spelen zonder een noot te kunnen lezen.
[Tekst gaat verder onder afbeelding.]
‘We ontwikkelden ons al snel van bubblegumbandje naar rock-’n-rollband,’ zegt Krassenburg in de film. De oud-zanger geeft verder aan dat hij ‘begreep’ waarom hij plaats moest maken voor Barry Hay in 1967.
‘Radar Love’
‘That Day – Afscheid van Golden Earring’ besteedt verder uitgebreid aandacht aan ‘Radar Love’, de grootste hit van de band. Voormalig Veronica-diskjockey Willem van Kooten herinnert zich dat de rockers aanvankelijk ‘geen hit’ in dit nummer zagen. Onder meer op zijn aandringen verscheen het nummer toch als B-zijde op een single. De rest is geschiedenis: dankzij ‘Radar Love’ kregen de heren medio jaren zeventig voet aan de grond in Amerika.
We ontwikkelden ons al snel van bubblegumbandje naar rock-’n-rollband.
Van Kooten in de documentaire: ‘Bij het vertrek op Schiphol naar de Verenigde Staten was er veel media-aandacht. In werkelijkheid waren de vergunningen niet op orde. De mannen zijn via een achterdeur naar mijn kantoor vertrokken en hebben daar dagenlang chocomel gedronken en gebowld.’
De film staat ook stil bij het noodgedwongen einde van de band – de ziekte van Kooymans. Er zijn verder nog niet eerder vertoonde concertfragmenten van het laatste concert in Rotterdam (Ahoy, eind 2019) te zien.
‘That Day – Afscheid van Golden Earring’, maandag 8 en dinsdag 9 november, 20.30 uur, in het NTR-documentaireprogramma ‘Het Uur van de Wolf’, NPO 2. Meer informatie: www.ntr.nl
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.