Grote Markt en Noordeinde kleuren groen voor St. Patrick’s Day

Folkmuziek, groene outfits en Guinness-bier: 17 maart is St. Patrick’s Day. Wat ooit begon als een heiligenherdenking, is uitgegroeid tot een Ierse nationale feestdag. Ook Den Haag viert het feestje mee.

Door

De Haagse binnenstad kleurt groen voor de Ierse feestdag St. Patrick’s Day. Komende vrijdag worden er ruim 7500 bezoekers verwacht, waarmee de Haagse viering de grootste is op het Europese vasteland. Bezoekers kunnen genieten van livemuziek, dansoptredens en typisch Ierse gerechten op de Grote Markt en het Noordeinde.

“Wat oranje is tijdens Koningsdag, dat is groen op St. Patrick’s Day. Draag je geen groen, dan word je in je billen geknepen door Leprechauns,” verwijst Marco Bijsterbosch, eventmanager bij de Grote Markt, naar een Ierse legende. Het verhaal gaat dat je voorkomt geknepen te worden door deze Ierse kabouters als je groen draagt op St. Patrick’s Day. Wereldwijd hullen mensen, monumenten, steden en zelfs rivieren zich in de nationale Ierse kleur.

Sharon Shannon op St. Patrick’s Day

Naast de groene outfits is er veel Guinness-bier, wordt er gedanst op Ierse folkmuziek en treden er verschillende Ierse artiesten op. Het programma van St. Patrick’s Day in Den Haag bevat veel traditionele volksmuziek, waaronder die van de Ierse artiest Sharon Shannon (54). Zij staat bekend om haar muziek-met-accordeon en haar bijzondere vioolkunsten.

Shannons debuutalbum uit 1991 is de bestverkochte plaat met traditionele Ierse muziek ooit in Ierland. “Zij is echt een grote ster. De Ierse ambassade was door het dolle heen toen ik vertelde dat zij komt,” zegt Bijsterbosch. Ook treden er Ierse dansscholen op en serveren diverse horecazaken, waaronder O’Casey’s aan het Noordeinde, een speciaal Iers menu. Denk aan lamsstoof en fish & chips.

Missionaris

De feestdag is oorspronkelijk bedoeld om het leven van beschermheilige Sint Patricius te herdenken. Deze missionaris kwam in de vijfde eeuw naar Ierland om de ongelovigen te bekeren tot het christendom. Maar tegenwoordig lijken veel feestgangers daar niet meer bij stil te staan. De herdenking is uitgegroeid tot een nationale feestdag, waarbij het vooral draait om gezelligheid, muziek en bier. In Ierland duurt het feest soms zelfs meerdere dagen.

Wereldwijd wordt de feestdag steeds populairder. Zo is het feest in Den Haag de laatste jaren enorm gegroeid door grote belangstelling vanuit de Ierse community, maar ook door de vele expats. Dit jaar is het de elfde keer dat de hofstad St. Patrick’s Day viert. “We merkten de toenemende interesse in het festival,” vertelt Bijsterbosch, “daarom wilden we dit jaar St. Patrick’s Day graag breder trekken dan alleen die ene dag.” In samenwerking met marketingbureau Tourism Ireland zijn er daarom dit jaar een fototentoonstelling in het Atrium en een film in het Omniversum te zien over het land.

St. Patrick’s Day Den Haag, vrijdag 17 maart, 16.30 – 03.00 uur, Grote Markt en O’Casey’s Irish Pub, Noordeinde (gratis); fototentoonstelling over Ierland in het Atrium van het stadhuis, te zien tot en met maandag 20 maart (gratis); ‘Ireland, The Film’, zaterdag 18 en zondag 19 maart, Omniversum (€ 12,50).

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 16 maart 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van