Eerbetoon in World Forum: zwijmelen en swingen met de Bee Gees

Hun repertoire werd door de doorsnee rockfanaat nooit op waarde geschat, die beschouwde hen als een ‘teenybopperband’. Nota bene de ‘nep-Bee Gees’ bewijzen het omgekeerde in een ode aan het driemanschap met de gouden keeltjes

Door

Ze komen naar Den Haag – al zijn het dan de ‘nepperds’! Maar toch: de Bee Gees! Hoe dan? De Duitse tribute band Night Fever brengt nagenoeg alle hits van het gebroederlijke driemanschap live ten gehore, successen die een tijdvak van dik vier decennia beslaan en uiteenlopende stijlen omvatten, bijeengehouden door vlijmscherpe solozang, harmonieuze en meerstemmige, bijna engelachtige vocalen die tegen elkaar aan schurken, en ondersteund met symfonisch getinte pop, met vooral The Beatles en The Beach Boys als hun evenknieën.

Het concept van de tribute band is niet meer weg te denken uit het landschap van de popmuziek in Nederland: van The Eagles, Queen, ABBA, Paul McCartney, Billy Joël, U2 en Pink Floyd tot adepten die zich The Stolling Rones noemen. ‘Memory lane’ in optima forma. In vroeger tijden heetten zij coverbands. Toch zijn er met nu nuanceverschillen. “Coverbands regen bekende hits van verschillende bands aan elkaar,” legt promotor en organisator van Trib Events Ben Wijnhoven uit.

Tribute band Bee Gees

“Een tribute band kruipt in de huid van één bepaalde band of artiest. Bij ons hotel-restaurant De Wolfsberg in Groesbeek ligt een grote, statige tuin. Op een dag besloten we ons etablissement laagdrempeliger te maken. Hoe? Door livemuziek aan te bieden. Toen vernam ik van het bestaan van tribute bands. In Engeland en Duitsland waren die toen, ik praat nu over vijftien jaar geleden,  al erg populair, maar in Nederland niet. We zijn toen met een tribute festivalletje begonnen in onze tuin. Intussen is dat uitgegroeid tot een Tribute Party met ieder jaar zeven- à achtduizend bezoekers.”

De Bee Gees tribute band is een van de ontdekkingen die Wijnhoven introduceerde in Nederland. “We toeren met meerdere tribute bands door Nederland, maar dit is verreweg de succesvolste.” De tuin is zo een springplank geweest. “Daar wordt de selectie gemaakt.”

Kopstemmen

Barry (1946), Maurice (1949-2003) en Robin (1949-2012) Gibb. Waar komt dan in hemelsnaam dat ‘Bee Gees’, hun bandnaam, vandaan? En waar het kenmerkende gebruik van kopstemmen (falsetto)? Allereerst die naam. Dat is een afkorting, verwijzend naar de in Engeland geboren Brothers Gibb. Dan die honingzachte, fluwelen kopstem(men).

Toen in 1975 de Gibb’jes producer Arif Mardin, bekend van zijn samenwerking met zwarte artiesten als Aretha Franklin, tegen het lijf liepen, toonde hij zich onder de indruk van ‘To Love Somebody’, door de Bee Gees geschreven voor Otis Redding. Mardin daagde hen tijdens de studio-opnamen van ‘Nights on Broadway’ uit om dat nummer te verlevendigen, en vroeg: ‘Wie van jullie heeft er een falsetto?’ Barry reageerde: ‘Onder bepaalde omstandigheden.’

Mardin: ‘Maar kun je ook zuiver schreeuwen?’ Later verklaarde Barry over het bewuste moment: ‘I went out in the studio, and I found that not only I could scream in tune, but could sing a whole song in falsetto.’ Die gimmick werd het hét handelsmerk van de groep. Vooral ‘Saturday Night Fever’, de in verkoopcijfers ongeëvenaarde soundtrack van de gelijknamige musicalfilm, is een onweerstaanbaar discoconcept gebleken. “Al houd ik zelf,” zegt Wijnhoven, “meer van oudere hits zoals ‘Massachussetts’.”

Geen pruiken

Wijnhovens Trib Events timmert ondertussen flink aan de weg. Zijn belofte met betrekking tot zijn grote hoeveelheid aanbod van tribe bands luidt: geen mannetje of vrouwtje met een pruik op. “Dat haat ik. Het gaat echt om de muziek.”

Bij de show van de Bee Gees ziet hij het publiek zwijmelen, maar ook swingen en meezingen – van jong tot vooral oud. “Wat wens je meer?” Maar dan die kopstemmen van ze. Worden die in de tribute show gestand gedaan? Wijnhoven: “Bee Gee Robin vertolkte de hoogste stem. Hij was klassiek geschoold, had het conservatorium doorlopen, net als nu Franco Leon. Bij deze tribute band gaat het om echte profs, doorgewinterde muzikanten. Naast de drie hebben ze nog zes bandleden bij zich en zijn er ook Nederlandse zangeressen bij betrokken, zodat ook de hits die de Bee Gees hadden met Barbara Streisand, Céline Dion, Dionne Warwick en Yvonne Elliman voorbij zullen trekken. Ter completering is er een ledmuur opgetrokken waarop bewegende beelden van toen en livebeelden van het concert te zien zijn.

Night Fever, ‘The very best of the Bee Gees’, vrijdag 29 april, 20.00 uur. World Forum Theater. Meer informatie: www.worldforum.nl

Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van