De wonderbaarlijke herrijzenis van Marne Miesen van Prins S. en De Geit

Zijn band Prins S. en De Geit was nét doorgebroken toen Marne Miesen werd getroffen door twee hersenbloedingen. Toch stond de ‘Gitaargeit’ alweer snel op het podium. Een heftig kerstverhaal met een happy end.

Door

Het optreden van Prins S. en De Geit op Eurosonic Noorderslag, begin 2022, betekende de landelijke doorbraak van de Haagse muzieksensatie. Niet veel later, in maart van datzelfde jaar werd gitarist en acteur Marne Miesen (44) getroffen door het noodlot. Hij kreeg twee hersenbloedingen en belandde zelfs in een coma; van de eerste drie maanden erna weet hij niets meer. Maar in augustus beleefde hij een soort wonderbaarlijke herrijzenis. Samen met zanger/performer Scott Beekhuizen en toetsenist/producer Daniel Ortgiess behaalde de ‘Gitaargeit’, zoals zijn bijnaam luidt, een eclatant succes op Lowlands.

“Als ik omkijk, krijg ik wel hoogtevrees, ja,” zegt Marne Miesen, leunend tegen het raam op de 34ste verdieping van ‘Het Strijkijzer’ tijdens het poseren voor de fotograaf. Zijn trouwe makker Mario, de Duitse herder die Miesen en zijn vriendin uit een asiel in het Spaanse Oviedo meenamen, houdt het proces waaks in de gaten.

 

Ik zou op z'n best tot een leven als kasplantje veroordeeld zijn
Marne Miesen

 

Omkijken is iets wat Miesen ook in andere zin nog maar mondjesmaat kan. Door de twee hersenbloedingen is zijn autobiografisch geheugen behoorlijk aangetast. “Mijn bloedingen vonden plaats in de thalamus, het schakelstation naar de cortex (hersenschors, red.), met soms een kortsluiting als restverschijnsel. In mijn autobiografisch geheugen zitten vele hiaten. Van mijn jeugd en van de dingen die bepalend zijn geweest voor mijn ontwikkeling kan ik me bijvoorbeeld weinig herinneren.”

Fatigue

Miesen formuleert zorgvuldig, hij verdiept zich zoveel mogelijk in wat hem is overkomen omdat hij nu een wat andere Marne is dan vóór maart 2022. “De ‘oude’ Marne was iemand die nogal eigengereid overal bovenop sprong: dingen hadden eigenlijk gisteren al moeten gebeuren. De dagen kenden geen eind. Geen zee ging me te hoog, ook letterlijk, als golfsurfer.” De ‘nieuwe’ Marne wordt hij bij tijd en wijle getroffen door een ernstige ‘fatigue’. “Geen doorsnee moeheid maar totale uitputting. Alle energie verdwijnt, de om de hoek gelegen tramhalte is een onbereikbare verte, ik voel me alsof ik de hele dag op m’n handen moet lopen.”

Hij zal een paar keer verbaasd herhalen dat hij er anderhalf jaar geleden ‘heel slecht bij lag’. “Mijn ouders en mijn vriendin kregen te horen dat als ik niet zou komen te overlijden, ik op z’n best tot een leven als kasplantje zou zijn veroordeeld.” Bijna monter komt het eruit, gelukkig komt het oude plezier terug. Dankzij een tijdens optredens piekend adrenalineniveau – ‘beuken’ noemt hij het – kan hij weer muziek maken en intens genieten. Bij Pukkelpop, Pinkpop, Appelpop, Sziget (Hongarije), Lowlands en vele andere optredens.

 

Alsof ik ben gereïncarneerd in m'n eigen leven
Marne Miesen

 

“Lowlands 2022 was wel heel bijzonder, slechts drie maanden nadat ik het ziekenhuis verliet.” En niet alleen vanwege de uiterst geestige teksten, opzwepende dancebeats en de meeslepende podiumact van Prins S. en De Geit, maar ook door het medische wonder. Er vloeiden de nodige tranen bij de hevig ontroerde gitarist-op-de-stoel zelf, in de uitzinnige zaal en bij zijn vrienden op het podium. Het speciaal voor Miesen geschreven prachtige ‘Zwarte sneeuw’ maakte veel emoties los.

Matras in kleedkamer

“Ook al kijken artsen bedenkelijk bij de optredens, het podium voelt vertrouwd. Ik heb conservatorium zang/muziektheater en dansacademie gedaan (Codarts Rotterdam, red.), in toneelstukken en musicals gespeeld, stond in een voorstelling in Amerika en in een televisieserie (‘Topstars’, 2004-2006, red.), dus een optreden ervaar ik niet als druk. Bovendien word ik opgehaald met de auto, ik lig in de kleedkamer op een matras, en zit op een stoel tijdens het optreden.”

Dat hij er goed uitziet, zegt volgens hem niet zo veel. Met de nodige zelfspot demonstreert Miesen hoe hij het podium soms af strompelt. Niettemin is zijn herstel opzienbarend. “Om zo snel mogelijk te revalideren deed ik, zodra ik weer kon staan, naast het nachtkastje balletoefeningen. Bevorderlijk voor de neuroplasticiteit: gezonde hersendelen nemen functies van het afgestorven weefsel over.”

 

Je wordt wakker en je blijkt in een supergave band te zitten. Wie maakt dat nou mee?
Marne Miesen

 

Hij grinnikt: “Mooi dat ik in de goede branche zit. Eerlijk is eerlijk, ik heb nu opnieuw ontdekt dat muziek het allerbelangrijkste is voor mij.” Verwonderd: “Eigenlijk ben ik gereïncarneerd in m’n eigen leven. Wie maakt dat nou mee? Je wordt wakker en je blijkt in een supergave band te zitten, met uitverkochte optredens door het hele land! En je mailbox zit boordevol lieve berichten van ongelooflijk betrokken fijne fans uit alle hoeken van Nederland.”

Pingpongen

Om in de sfeer te blijven – Miesen trok speciaal zijn kersttrui aan: ‘Het Strijkijzer’ is de kribbe van Prins S. en De Geit. “Toen Scott hier kwam wonen, kenden we elkaar al uit de theaterwereld. Hij doorliep de Toneelacademie Maastricht. Zijn geweldige performance komt niet uit de lucht vallen, maar toen we hier in 2019 samen stonden te pingpongen en te fitnessen had ik daar geen idee van.”

Wel zag Miesen meteen dat ze iets samen moesten doen. “Ik heb Scott tot vervelens toe gepusht om met een tekst te komen. Dat werd uiteindelijk Nacht, waarvan ik een demo maakte. Daniel Ortgiess, een topproducer en sound engineer, ken ik al vanaf de kleuterschool. Hij vond Nacht meteen te gek en maakte de ideale mix.” In rap tempo volgden Rikkie, Kinderboerderij, Kan Je Niet Maken, Rood Staan Hard Gaan, en veel andere vrolijkheid. Prins S. en De Geit was geboren, een voor allen, allen voor een.

In de lift naar beneden om met grote steun Mario (‘@supershepherdmario’) naar het Huijgenspark te kuieren, zegt Miesen uit de grond van zijn hart: “Ik heb heel veel geluk gehad.”

De redactie biedt u dit verhaal uit de kerstbijlage gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus.

Standaardportret
Bekijk meer van