Beatstad Festival één keer terug op strand

Omdat zoveel Haagse bands de hitlijsten domineren, keert het legendarische Beatstad eenmalig terug. Op 1 september is het Scheveningse strand het decor van het festival.

Door

“Zoveel Haagse bands gaan als een speer,” vertelt organisator Arwin Touw. “Dit is daarom hét moment om Beatstad Festival nog één keer te organiseren.” Het festival, waarvan de eerste editie in 2005 plaatsvond op het Malieveld, werd aan de keukentafel bedacht als eenmalig muziekfeest. “Maar die eerste editie was met 45.000 man zo’n succes dat er toch meer volgden.” Ook internationale artiesten als Pink en Keane werden aangetrokken. In 2011 was de laatste editie. Nu is het festival dus terug, op het strand van Scheveningen, als onderdeel van Live on the Beach.

Op vrijdag 1 september sieren Di-rect, Goldband, Son Mieux en Prins S. en De Geit de line-up. “Het zou ook heel leuk zijn om met de andere bands op het podium te staan,” zegt Goldband-zanger Boaz Kok. “We vinden elkaar allemaal lief.” Kok kan zelfs het hele repertoire van Son Mieux meezingen. “Vooral het eerste album. Hun repetitieruimte was namelijk een tijdje in mijn huis. Dan werd ik wakker met hun muziek,” lacht hij.

Smetje

De band, die bestaat uit drie zingende stukadoors, is ongekend populair. Deze maand staat Goldband maar liefst drie keer in een uitverkocht AFAS Live, sleepten de heren drie Edisons in de wacht en wonnen ze de Popprijs 2022. Er was ook één smetje. Zanger Milo Driessen snoof cocaïne tijdens een optreden en dat kwam de band op veel kritiek te staan. Blijft de ‘Witte Was’, een hit van de band over onder meer drugsgebruik, dit keer thuis?

“Waarschijnlijk niet, maar we gaan er wel tactischer mee om,” zegt Driessen met Haagse bravoure. “Dit gebeurde op een 18+-feest tijdens oud en nieuw. Ik zou het nooit doen voor de ogen van kids.” Goldband wil het incident achter zich laten en vooral ‘muziek opnieuw uitvinden’. Den Haag is meer dan een rockstad volgens de bandleden, die gericht zijn op elektronische muziek. Ook wordt niet uitgesloten dat zangeres Maan even het podium beklimt om hun gezamenlijke hit ‘Stiekem’ te zingen.

Beatstad als droom

“Optreden tijdens Beatstad Festival is een droom,” zegt Marne Miesen van Prins S. en De Geit. “Een droom waarvan je niet wist dat je die had, omdat het festival niet meer bestond,” vult zanger Scott Beekhuizen aan. Beekhuizen rondde eerder de toneelschool af en stond in grote producties zoals ‘Onze Straat’ van Het Nationale Theater. “Het acteren staat op een lager pitje. Mijn focus is echt op de muziek.” Prins S. en De Geit kreeg vorig jaar de schrik van hun leven nadat bandlid Marne Miesen een hersenbloeding kreeg. “Ik doe met zoveel mogelijk optredens mee,” aldus Miesen. “Maar gezondheid gaat voor alles,” stelt Beekhuizen.

Beatstad Festival, vrijdag 1 september, 16.30 uur, strand van Scheveningen. De kaartverkoop (55 euro) begint op vrijdag 17 maart om 10.00 uur.
Hagenaars die zich registreren via de site kunnen gebruikmaken van een ‘Haags kwartiertje’ om eerder kaarten te kopen. Meer informatie: www.liveonthebeach.nl/events/beatstad

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 16 maart 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van