‘Bakkie Bach’: koffiecantate op Buitenplaats Molenwei
In coronatijd bracht sopraan Klaartje van Veldhoven Bachs ‘Boerencantate’ naar veilige buitenlocaties, waaronder Buitenplaats Molenwei in Stompwijk. Nu is er ‘Bakkie Bach’, rondom de Koffiecantate.
Drie jaar lang speelden ze de ‘Boerencantate’ van Bach op zo’n veertig locaties. Sopraan Klaartje van Veldhoven nam toen het initiatief, en nu weer, voor een nieuwe productie: ‘Bakkie Bach’. Net als toen treedt zij op met bariton Mattijs van de Woerd, accordeoniste Renee Bekkers en cellist Pepijn Meeuws. “De Boerencantate was onwijs leuk om te doen, met zo’n klein clubje op pad,” zegt ze. “We hadden grote artistieke vrijheid en op iedere locatie moest je je weer aanpassen. We hebben op een boerderij gespeeld waar de zwaluwen door de kleedkamer vlogen. Maar we konden vertrouwen op een stevige basis. Er gebeurt in zo’n voorstelling veel spontaan en dat voelt het publiek. Goede muziek plus humor, daar was in die tijd enorme behoefte aan.”
Van Veldhoven vertelt het in de ‘barn’ van Buitenplaats Molenwei, vlak bij de drie molens van Leidschendam, waar het ensemble heeft gerepeteerd voor de nieuwe voorstelling. “We hebben de cantate omgeschreven van een barokensemble naar twee musici. Mede door de Nederlandse vertaling van Carel Alphenaar is het een ander stuk geworden. Ik heb de laatste tijd veel in het Nederlands gezongen en dat vind ik heel leuk. Het maakt het ook meer toegankelijk.”
Koffiecantate Bakkie Bach
Van Veldhoven denkt dat de Nederlandse vertaling zeker tot het aanboren van nieuwe publieksgroepen heeft geleid. “Een vijfsterrenrecensie in de NRC heeft ook geholpen. Ik denk dat hier publiek komt dat toch al van klassiek houdt, maar vergeleken met andere kamermuziekconcerten zie ik bijvoorbeeld veel mensen met kinderen. Het is wat gemêleerder. We spelen ook regelmatig op festivals.”
De Koffiecantate ‘Bakkie Bach’ duurt maar een halfuur, onvoldoende voor een hele voorstelling. Daarom hebben de musici aanvullingen gesuggereerd, vooral uit twintigste-eeuws repertoire. “Van Bach naar de twintigste eeuw: je kunt alles laten matchen als het verhaal maar klopt,” vindt Klaartje van Veldhoven. “Het geeft Renee en Pepijn de kans de verschillende kleuren van de instrumenten te laten zien.”
Locatietheater
Om producties als deze te kunnen organiseren en subsidies te kunnen aanvragen, richtte Van Veldhoven de Stichting Chiara Voce op. Hoewel haar stichting dus feitelijk opdrachtgever van de cantate is, hebben de musici maximale vrijheid.
“Ik ben geen type om te zeggen: dit moet zó. Ik wil mensen de ruimte geven te doen waar ze goed in zijn. David Prins doet de eindregie. Het is fijn met hem samen te werken en hij heeft fantastische ideeën. Het verhaal van de Koffiecantate is eenvoudig. Liesje is verslaafd aan koffie, haar vader doet alles om haar van het in zijn ogen schadelijke drankje af te houden. Liesje geeft ogenschijnlijk toe wanneer zij niet mag trouwen zolang ze koffie drinkt, maar verzint een list waarmee ze haar vader te slim af is. Het verhaal van vaders die hun dochters willen beschermen is van alle tijden,” denkt Van Veldhoven. “Bach schreef deze cantate voor een groep studenten die optraden in Kaffee Zimmermann in Leipzig. Toepasselijk genoeg hebben wij onze première in koffiebranderij De Eenhoorn in Kampen. Daar zit je echt met je neus in de koffie. Ik hou van locatietheater, een bijzondere plek biedt meerwaarde.”
‘Bakkie Bach’, muziektheater op locatie, vrijdag 22 juli, 14.00 uur, Buitenplaats Molenwei, Stompwijk. Meer informatie: www.buitenplaatsmolenwei.nl
Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 30 juni 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.