Aznavour stond ook in de Kurzaal

Net zoals vele andere Franse chansonniers heeft de maandag overleden Charles Aznavour (94) verschillende keren opgetreden in Den Haag.

Door

De eerste keer, kort na de Tweede Wereldoorlog, kwam hij nog als betrekkelijk onopvallend lid van het achtergrondkoor van Edith Piaf, ‘Les compagnons de la chanson’. Plaats van handeling: de Kurzaal. Maar in 1951 en 1952 zong de kleine zanger met Armeense wortels al solo in Piaf’s Scheveningse voorprogramma. In 1961, bij het vanuit het Kurhaus op tv uitgezonden ‘Grand Gala du Disque’, was Aznavour een van de grote sterren.

Aznavour

De Duits-Italiaanse zangeres Caterina Valente, die er ook was, vond zichzelf een nog iets grotere ster, onthult auteur Danny Verbaan in zijn boek ‘Welkom aan de kust’ (recensie volgt in DHC van 11 oktober). Terwijl Aznavour en de andere artiesten in het Kurhaus verbleven, overnachtte zij in het nog exclusievere Hotel Witte Brug. Ook voor andere chansonniers was de Kurzaal een geliefd podium. Maurice Chevalier, Gilbert Bécaud, Jacques Brel, George Brassens – allemaal traden ze er op. Later zou het Kurhaus zijn status als een van de belangrijkste podia van Europa verliezen. Aznavour koos na 1965 vooral voor het Concertgebouw in Amsterdam, al stond hij op 14 en 15 oktober 2002 nog wel op de planken in het Haagse Congresgebouw voor een optreden dat deel uitmaakte van (toch niet) zijn afscheidstournee. Nederland begroette hem voor het laatst afgelopen maart, toen Aznavour optrad in Amsterdam.

 

Standaardportret
Bekijk meer van