Ludiek protest bij ambassade VS: ‘Rivierkreeft net zo erg als kapitalisme’

Een ludiek protest, maar met een serieuze ondertoon. Bij de Amerikaanse ambassade demonstreerden kunststudenten tegen de rode Amerikaanse rivierkreeft, die volgens hen onze ecologie bedreigt.

Door

De rode Amerikaanse rivierkreeft vormt volgens een aantal studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) dezelfde bedreiging voor onze ecologie als het kapitalisme voor de economie. Afgelopen woensdag hielden ze een demonstratie voor de Amerikaanse ambassade, omdat de Amerikaanse economie volgens hen het perfecte voorbeeld is van een ‘op hol geslagen economie’.

De mascotte van de demonstratie en ‘het kapitalisme’ zelf is een student in een kreeftenkostuum, verkleed als het ‘symbool van het kwaad’. Hij draagt een kreeftenschedelhelm, heeft kreeftenklauwen om z’n handen, een kreeftenstaart en een zonnebril om het geheel iets meer bij elkaar te brengen.

 

Het is aan ons om te zorgen dat het diertje kan bestaan zonder dat het alles verwoest
Demonstrerende student

 

De studenten waren op zoek naar een manier om hun activistische en politieke ideeën te combineren met hun kunstwerken. Ze liepen ertegen aan dat hun kunst buiten de academie geen spreekruimte vond. Docent Jonathan Hielkema herkende dit obstakel uit zijn eigen jonge jaren. Daarom begon hij een keuzevak waarbij hij studenten begeleidt om hun kunstwerken en hun activisme te combineren en in de praktijk te brengen.

Maar hoe kwamen ze op het idee van de rode Amerikaanse rivierkreeft als symbool van de economie? “Ik liet ze een rondje door de stad lopen. Ze moesten kijken wat hen opviel en toen ontdekten ze de kreeftjes,” vertelt Hielkema.

Natuurschade

Toen zijn studenten erachter kwamen dat het diertje zoveel natuurschade veroorzaakt, zagen zij direct een parallel: “De rivierkreeft staat centraal voor onze economie.” Zij zien het huidige economische systeem (of zoals de studenten het zelf noemen ‘het kapitalisme’) als een wezen dat, net als de rivierkreeft, alles om zich heen kapotmaakt

Ze zien het als de oorzaak van alle problemen. Net zoals de rivierkreeft ervoor zorgt dat koeien door de wei zakken door alle holletjes die zij erin maken, zo maakt het kapitalisme ‘holletjes in onze economie zodat de burgers erdoorheen vallen’. Een van de studenten: “Het is niet de fout van het diertje dat het zo sterk is. Dat bestaat gewoon. Het is aan ons mensen om het zo veel mogelijk in toom te houden en ervoor te zorgen dat het kan bestaan zonder dat het alles verwoest.”

DHC/Laurien den Hertog

Terwijl de studenten hun leuzen (No more lobsters, no more greed en Your fancy dinner makes our dykes thinner) richting de ambassade schreeuwen, komen twee mannen in werkkleding (of zoals de studenten ze zouden noemen: arbeiders) langs om te vragen waar het over gaat. “Over de rivierkreeft als symbool van kapitalisme,” antwoordt een demonstrant met een zelfbewuste lach op zijn gezicht. De mannen lachen zelf ook een beetje en gaan weer door met waar ze mee bezig waren. De groep gaat verder met hun leuzen.

“Het is ook wel een beetje raar, deze demonstratie,” licht een andere demonstrant toe. “Maar het is wel serieus. Ik meen wat ik hier zeg. Het kapitalisme is slecht, maar net als de rivierkreeft kan het er niks aan doen dat het alles kapotmaakt. Wij moeten het daarvoor beter in toom houden.”

DHC/Laurien den Hertog

Standaardportret
Bekijk meer van