Kunstmuseum koopt drieluik Paula Rego
Het Kunstmuseum Den Haag heeft het drieluik ‘De Kussenman’ van de Brits-Portugese kunstenares Paula Rego aangekocht.
Dat betekent dat het omvangrijke kunstwerk in Den Haag blijft. Het maakt nu deel uit van de overzichtstentoonstelling van Paula Rego, die nog tot en met 20 maart in het museum aan de Stadhouderslaan te zien is. Daarna reist de succesvolle expositie door naar het Picasso Museum in Malaga en verlaat het drieluik Den Haag dus voor enige tijd, om hier later definitief terug te keren.
Directeur Benno Tempel omschrijft het drieluik als ‘een van de hoogtepunten uit het oeuvre van Paula Rego’. “Het werk past naadloos in een lange lijn van moderne kunstenaars uit onze collectie die in een eigen beeldtaal de complexiteit van het menselijk gevoelsleven verbeeldt. Een lijn die loopt van Odilon Redon via het Expressionisme naar kunstenaars als Francis Bacon, Louise Bourgois, Berlinde De Bruyckere en Nalini Malani.”
Tempel wijst er verder op dat zich verschillende drieluiken in de collectie van het museum bevinden die aansluiten bij dat van Rego. “Piet Mondriaans ‘Evolutie’ is net als De Kussenman doordrenkt met symboliek. En ‘Untitled’ van Paul Thek is net zoals het drieluik van Rego geïnspireerd op ideeën van Carl Jung.”
Spookachtig verhaal
Paula Rego (Lissabon, 1935) maakte het drieluik nadat ze het toneelstuk ‘De Kussenman’ van Martin McDonagh had gezien. Het is een spookachtig verhaal dat zich afspeelt in een naamloze dictatuur, waarin een schrijver wordt vervolgd om zijn duistere verhalen waarin kinderen sterven. In een van die stukken komt de Kussenman voor – een uit kussens bestaande figuur – die kinderen overhaalt om zelfmoord te plegen om ze later leed te besparen.
Uit de toelichting van het Kunstmuseum: ‘Rego situeert ‘De Kussenman’ in het Portugal uit haar jeugd: aan het strand met het plaatsje Estoril op de achtergrond. Net als Martin McDonagh is ze een onbetwiste meester in het omdraaien van de rollen. Ze hergebruikt ‘zijn’ kleine meisje dat Jezus wil zijn als hoofdpersoon op het linker paneel. Een ander meisje op het rechterpaneel heeft mesjes in appels gestoken om haar stiefvader te vermoorden. Deze vrouwen laten zich niet onderdrukken door God of gebod. Rego reconstrueerde de lange kussenachtige figuur uit de titel van het toneelstuk ‘De Kussenman’ en realiseerde zich al doende dat hij in haar werk symbool staat voor haar vader; een troostrijke figuur, die gezien zijn terugkerende depressies, op het linker paneel lethargisch hangend tegen zijn stoel is afgebeeld. Net als in de andere werken uit haar volwassen oeuvre maakt ze zo het universele persoonlijk en vice versa’.
Aankoop met steun
De aankoop kon worden gedaan met financiële steun van de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds, de VriendenLoterij, de Vriendenvereniging van Kunstmuseum Den Haag en de Mondriaan Business Club.
Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Paula Rego’ heeft het Kunstmuseum een vijfdelige podcastserie over de kunstenaar uitgebracht. In de laatste aflevering gaat conservator Laura Stamps in gesprek over ‘De Kussenman’ met schrijver en conservator van Tate Londen, Elena Crippa. De podcast is hier te beluisteren.