Kunstinstelling West pleit opnieuw voor plek in ambassade

Kunstinstelling West doet opnieuw een poging om gehoord te worden in het debat over de toekomst van de voormalige Amerikaanse ambassade. De gemeente wil er het nieuwe Eschermuseum vestigen.

Door

West roept de gemeenteraad op om behalve de optie van het Eschermuseum ook te onderzoeken of West en Escher beide in het pand aan het Lange Voorhout kunnen. En anders zou er een ‘gebouwenruil’ moeten komen: Escher naar de ambassade, West naar het paleisje waarin de Eschercollectie nu is ondergebracht. De kunstinstelling komt met een nieuwe oproep omdat de raadscommissie samenleving zich woensdagavond buigt over de toekomst van de voormalige ambassade. West heeft die sinds 2018 in gebruik, maar dat is een tijdelijke regeling.

“Wij denken mee,” zegt Akiem Helmling, zakelijk leider van West. “Uit de berekeningen blijkt dat Escher niet de hele ambassade nodig heeft. Dus kan er een medegebruiker komen die meteen de businesscase sterker maakt. Dat kan West zijn. De andere optie, West naar het paleisje moet ook meegenomen. Onderzoek het, wijs het niet meteen af, zeggen wij tegen de gemeenteraad.”

‘Niet aan de orde’

Of West nog een voet aan de grond krijgt, is zeer de vraag. In het aangepaste raadsvoorstel ‘Uitwerkingskrediet transformatie Lange Voorhout 102 naar het Nieuwe Eschermuseum’ wijst wethouder Saskia Bruines (D66, cultuur) de ‘samen-optie’ af. Die zou ‘indruisen tegen het beleidsmatige doel van de gemeente om een optimaal toegankelijke, culturele en hoogwaardige publiekstrekker met bijbehorende publieksfaciliteiten toe te voegen aan het Museumkwartier’. Een combinatie is ‘niet aan de orde’, aldus de wethouder.

Een eventuele gebouwenruil komt in het stuk niet voor. Wel noemt Bruines eerdere suggesties voor het paleisje, een Delfts blauw-museum of een Oranjemuseum. Maar ‘een nadere oriëntatie’ moet nog plaatsvinden.

West komt ook nog met een waarschuwing. De gemeente moet niet vooruitlopend op nadere besluiten de oude ambassade van asbest laten ontdoen. Dat zou namelijk betekenen dat West op dat moment uit het gebouw moet. Er zou dan ‘onnodig lange’ leegstand dreigen. Helmling: “Het is cruciaal dat bij een cultureel bouwproject de asbestsanering en verbouwing naadloos op elkaar aansluiten, zowel economisch, maatschappelijk als cultureel.”

Over de toekomst van de voormalige ambassade wordt al jaren gedebatteerd. In juni vroeg de raad Bruines nog haar huiswerk over te maken en met een aangepast voorstel te komen. Ze heeft onder meer een extra fase ingelast waarin twee of drie schetsontwerpen voor de verbouwing worden voorgelegd aan de raad. Dat gaat naar verwachting in 2026 gebeuren. Een jaar later zal de gemeenteraad beslissen over een definitief ontwerp. Het proces is bewust zo ingericht dat er voor de raad verschillende beslismomenten zijn, zodat kan worden bijgestuurd of zelfs kan worden besloten helemaal van het Escher-project af te zien. Dit is gedaan naar aanleiding van de bouw van Amare, die moeilijk in de hand te houden viel.

Standaardportret
Bekijk meer van