Kunstinstallatie met vrolijk wapperende kleding draagt duistere boodschap

“Het ziet eruit als een droom, al die kleurrijke jurken, maar de verhalen erachter zijn een nachtmerrie,” zegt kunstenaar Alketa Xhafa Mripa. Op het Lange Voorhout en in het stadhuis hangt haar installatie ‘Thinking of You’.

Door

Ruim tweeduizend kledingstukken wapperen aan waslijnen in het stadhuis en aan het Lange Voorhout. Een vrolijk beeld, maar niets is minder waar. Ze werden gedoneerd door slachtoffers van seksueel geweld uit twintig landen. Van Congo tot Kosovo. In het laatste land startte de Kosovaarse kunstenares in 2015 haar installatie met jurken van slachtoffers van de Kosovo-oorlog (1998-1999).

“De vrolijke jurken verwarren mensen die langslopen. Het is een mooi gezicht, maar de verhalen erachter zijn een nachtmerrie. Elk kledingstuk is van een vrouw of man die is verkracht. Mensen kijken er eerst lachend naar, maar als ze de informatieborden lezen, verdwijnt de lach,” vertelt Xhafa Mripa, die het stigma wil doorbreken en slachtoffers een stem wil geven met haar installatie. “Ik denk aan hen,” zegt zij als ze de naam van de installatie, ‘Thinking of You’ uitlegt.

Boodschap

Het doel van de kunstenares is om juist op de plekken waar de beslissingen worden genomen, waaronder de stad van vrede en recht, de installatie te tonen. Het is de bedoeling dat het kunstwerk gaat rondreizen. “Van Brussel, waar het Europees Parlement huist, tot de Verenigde Naties. Iedere keer zoek ik de samenwerking met een non-gouvernementele organisatie die zich bezighoudt met dit thema,” legt ze uit.

 

Elk kledingstuk is van een vrouw of man die is verkracht
Alketa Xhafa Mripa

 

“Te vaak komen plegers weg met hun verschrikkelijke daden. Het moet afgelopen zijn met het gebruiken van vrouwen als object. Ook wil ik het taboe doorbreken en hoop ik dat slachtoffers van seksueel geweld hun verhaal delen, hulp zoeken of aangifte doen.”

Xhafa Mripa is ruim twee dagen bezig geweest met het ophangen van waslijnen en jurken. Met behulp van een steiger en een groep vrijwilligers klaarde zij deze week de monsterklus. “Veel mannen hebben geholpen om de jurken op te hangen. Dat vind ik mooi,” aldus de kunstenares.

Haar mailbox stroomt dagelijks vol met hartverwarmende e-mails van vrouwen die zijn misbruikt en hun waardering uitspreken over de manier waarop Xhafa Mripa aandacht vraagt voor seksueel geweld in conflict- en oorlogsgebieden. Ze toont er een die haar tot tranen roerde, van een Nederlandse vrouw. ‘Bedankt dat je vrouwen als ik ziet. Als moeder, als persoon die werd verkracht, voel ik mij gewaardeerd door jouw jurkeninstallatie,’ staat in de mail. De installatie werd woensdag, op de Internationale Dag voor de Uitbanning van Seksueel Geweld in Conflicten, officieel geopend door onder meer wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks, internationale zaken), Denis Mukwege die in 2018 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg en Vasfije Krasniqi, slachtoffer van seksueel geweld in de Kosovo-oorlog.

Permanente plek

De jurkeninstallatie is nog tot vrijdag 28 juni te bekijken in het stadhuis en tot zondag 23 juni aan het Lange Voorhout. Doel is om de jurken uiteindelijk te verwerken in een grote installatie op een permanente plek. Een definitieve locatie is er nog niet. “Ik ben heel blij met de jurkeninstallatie in de buitenlucht. Als je het verschil wilt maken, moet je werk buiten te zien zijn en toegankelijk zijn voor iedereen. De meeste kwetsbare vrouwen geef ik op deze manier een stem. Het is nu aan de beleidsmakers om met dit thema aan de slag te gaan.”

Standaardportret
Bekijk meer van