Kunstenaar Frans de Leef (74) overleden

De bekende Haagse kunstenaar Frans de Leef is woensdagavond op 74-jarige  leeftijd overleden. Hij tobde al enige tijd met zijn gezondheid.

Door

De Leef werd bekend met zijn precieze zeefdrukken van Haagse gebouwen en stadsgezichten. Aanvankelijk werkte hij nauw samen met zijn broer Jan, maar die overleed al in 2002. De familie maakte het overlijden van Frans de Leef donderdag bekend via Facebook. ‘Gisteravond is Frans overleden. Zoals hij zelf zei: “Het motortje is op!”. Hij vond het mooi geweest en wilde niet verder ‘aftakelen’. De laatste weken ging zijn gezondheid hard achteruit en gisteravond kwam dat tot een einde. We hebben de afgelopen week uitgebreid afscheid genomen en alles gezegd wat we wilden zeggen. De crematie zal in zeer besloten kring plaatsvinden’.

Frans de Leef was ook een aantal jaren (2015-2019) voorzitter van de kunstenaarsvereniging Pulchri Studio aan het Lange Voorhout. Sommigen moesten wennen aan de ‘gewone’ Haagse jongen, afkomstig uit de Schilderswijk en later woonachtig in het Valkenboskwartier, die het toch altijd nog eerbiedwaardige genootschap leidde. Maar De Leef deed dat met flair en realiteitszin en hield ook de altijd precaire financiën goed in het oog. Ook leefde hij zich op feesten uit in de rol van volkszanger.

 

Frans de Leef ontvangt prinses Beatrix in Pulchri, 2018. | Foto: Pulchri Studio

De Leefs vriend en medekunstenaar Marcello van den Dop is diep getroffen door diens overlijden. “Hij is er gvd niet meer. Daar moet ik ontzettend aan wennen. Hij was een collega én een vriend. Zijn humor en goede humeur waren aanstekelijk. We hebben veel samen beleefd. Gegeten, gedronken, grappen gemaakt. En nu is er een gat.” Marcello is van plan later samen met cabaretier Sjaak Bral en producer Robert-Jan Rueb een herinneringsbijeenkomst te organiseren.

De familie neemt in strikt besloten kring afscheid van Frans de Leef.  Eventuele kaarten en bloemen kunnen gestuurd worden naar: Laan van Nieuw Oosteinde 170a, 2274 EM te Voorburg.

Werk van Frans de Leef:

Koffietent aan de Van Boetzelaerlaan.
Koffietent aan de Van Boetzelaerlaan.

Burg. De Monchyplein (stadhuis).


Ketelhuis (Gemeentemuseum).

[In een eerdere versie van dit bericht stond ten onrechte dat Frans de Leef dinsdag is overleden.]

Standaardportret
Bekijk meer van