Komt er een permanente Van Gogh-expositie aan de Dunne Bierkade?
Verschillende partijen maken zich sterk voor de stichting van een permanente Van Gogh-expositie aan de Dunne Bierkade. Het plan is rond, maar corporatie Staedion aarzelt nog.
Het lijkt niet alleen een uitgelezen kans, het ís het ook, volgens Michiel Voorhoeve. “We hebben de mogelijkheid om in een pand op de Dunne Bierkade een permanente tentoonstelling in te richten over de Haagse jaren van Vincent van Gogh. Er is veel steun, bijvoorbeeld van de Vrienden van Den Haag en ook van de familie Van Gogh.”
Voorhoeve is directeur van de Fundatie Voorhoeve, een familiestichting die een aantal monumentale panden aan de kade in bezit heeft en sinds jaar en dag een grote rol speelt in het beschermen van het erfgoed in het Oude Centrum.
De Fundatie zou graag het historische pand Dunne Bierkade 22 kopen van de corporatie Staedion. Op de begane grond is ruimte voor de expositie, de appartementen erboven worden gehandhaafd. Daarnaast is er ook ruimte voor workshops, een filmzaaltje en een atelier voor een kunstenaar.
[Tekst gaat verder onder afbeelding.]
“Kijk,” zegt Voorhoeve, “Staedion wil van zijn verspreide bezit af en de Fundatie wil dit pand kopen. Volgens mij zijn we het eens.”
Pas op de plaats
Maar Staedion maakte eerder dit jaar pas op de plaats. Dat gebeurde nadat de verkoop van andere huizen in de Stationsbuurt en het Oude Centrum aan een commerciële vastgoedpartij tot kritiek leidde in de gemeenteraad. Ook deze krant wijdde er een stuk aan. De corporatie wil nu in principe alleen verkopen aan zittende huurders. Voorhoeve: “Er is nu wat koudwatervrees. Dat begrijp ik wel. Maar er moet uit te komen zijn. Ik wijs er ook nog op dat een projectbureau eerder bij de plannen voor de Avenue Culinaire al heeft gesteld dat de parterre van nummer 22 een ‘larderende functie’ zou moeten krijgen. Ik ben nog bezig met het formeren van een steuncomité voor ons plan.”
Dit is dé plek om de herinnering aan de Haagse jaren van Vincent van Gogh levend te houden
Staedion Staedion Vastgoed Holding, dat de officiële eigenaar is, laat via een woordvoerder weten ‘op dit moment niet voornemens’ te zijn om panden te verkopen. De directie is bereid om in overleg te treden met Voorhoeve om een en ander ’toe te lichtten’. Directeur Theo Houdijk van de Wijkontwikkelingsmaatschappij Stationsbuurt Oude Centrum (WOM), een samenwerkingsverband van de gemeente en Staedion, zegt daarentegen dat hij zich een verkoop van het pand aan de Fundatie ‘wel kan voorstellen’. Duidelijk is in elk geval dat dit een totaal andere transactie zou zijn dan de bekritiseerde verkoop van zestig panden aan Administratiekantoor Du Chatenier.
De Van Gogh-expositie, waarvoor al veel materiaal beschikbaar is, belicht de belangrijke Haagse jaren van de Brabantse kunstenaar. Hij woonde hier twee periodes, waarvan de laatste (1881-1883) de belangrijkste is. Kunsthistoricus Wimmie Hofstra schreef hierover het boek ‘De Haagse streken van Vincent van Gogh’. Zij concludeert daarin dat Van Gogh in Den Haag ‘een autodidactische reis’ maakte en dat zijn ervaringen hier ‘doorslaggevend’ waren voor zijn ontwikkeling tot kunstenaar. Het boek werd de basis voor de Vincent van Gogh Experience, een tijdelijke expositie die eerder in een ander pand aan de Dunne Bierkade te zien was. Deze zou aangevuld en uitgebreid dus een permanente plek kunnen krijgen.
Dé plek
Michiel Voorhoeve schetst een nog breder cultureel kader. “De Dunne Bierkade is de gracht waar in de zeventiende eeuw schilders als Paulus Potter en Jan van Goyen woonden. Tweehonderd jaar later begon er een ‘tweede’ Gouden Eeuw van de Nederlandse schilderkunst, toen hier schilders als Bart van Hove en Johannes Bosboom woonden. Dus dit is dé plek om de herinnering aan de Haagse jaren van Vincent van Gogh levend te houden.”
[Dit stuk is op 16 augustus aangevuld met een reactie van Staedion Vastgoed Holding.]
Onze redactie biedt u dit verhaal uit de papieren krant van donderdag 12 augustus 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.