Karel de Rooij (75) krijgt bankje in de Bosjes

De onvermoeibare Haagse artiest Karel de Rooij heeft sinds donderdag een eigen bankje in de Nieuwe Scheveningse Bosjes, niet ver van zijn huis.

Door

Op het bosmeubel prijkt een bordje met daarop de tekst: ‘Deze zitbank  wordt door de gemeente Den Haag aangeboden aan Karel de Rooij ter ere van zijn 75ste verjaardag’. Eronder prijkt een citaat van de kleinkunstenaar zelf: ‘Toch leuk voor een simpel clowntje zoals ik’.

Achter die op het oog bescheiden zin gaat veel schuil. De Rooij, beroemd geworden als ‘Mini’ van het duo Mini & Maxi, heeft zich altijd ingezet voor het variété. Dat is een bijzondere theatervorm die vaak een mix is van muziek, acrobatiek, dans, goochelen én clownerie. En in dat laatste was en is hij een meester. De Rooij zet zich nog altijd in voor het variété, als promotor, regisseur en organisator.

Initiatief van buurtgenote

Het initiatief voor het bankje ging uit van een voormalige buurtgenote van De Rooij uit het Belgisch Park, Sascha Pasman. Zij sprak hem en zijn vrouw Yvonne – voor beiden kwam de onthulling van het bankje als een verrassing – toe. Pasman en De Rooij kwamen elkaar vaak tegen, wandelend met hun honden. “Karel begon altijd weer over dit bankje, dat het verkeerd om stond, namelijk naar het voetpad gekeerd, zodat je niet naar je ravottende hond kon kijken. Dat heb ik gemeld bij de gemeente en toen er het bankje werd vernieuwd is het omgedraaid.” Dat was nog maar het begin. “Ik heb daarna tegen wethouder Robert van Asten (cultuur, red.) gezegd: Karel verdient een eigen bankje. Dat vond hij ook,” aldus Pasman.

Sascha Pasman spreekt Karel de Rooij toe.

Karel de Rooij toonde zich verrast en dankbaar. Hij is recent gedotterd en voelt zich nu weer goed. “Ik teken voor twintig jaar bij,” zei hij, zittend op zijn bank. De Rooij werkt aan een nieuw theaterprogramma dat volgend jaar te zien zal zijn in Het Paradijs, het zoldertheatertje van de Koninklijke Schouwburg. Bij de onthulling waren veel buurtgenoten, tennisvrienden (De Mets) en mensen uit het culturele circuit aanwezig, onder wie Yvonne Keuls en zanger/kleinkunstenaar Max Douw.

Standaardportret
Bekijk meer van