KABK Fashion Show: boksen, vaudeville en transformaties
De jaarlijkse modeshow van de KABK vindt deze keer plaats in een leegstaande supermarkt in de Megastores. Drie afstudeerders vertellen over hun collectie.
Voor de afstudeerders van de afdeling Fashion van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) is het hoogtepunt van het jaar aangebroken. Maandenlang hebben ze gewerkt aan hun eindexamencollecties, die donderdag (13 juni) aan het publiek worden gepresenteerd tijdens ‘Exposed/the Fashion Show 2024’ in een leegstaande supermarkt in de Megastores. Ook de collecties van de andere jaarlagen worden dan getoond.
Een van de afstuderende studenten is Julia Groven, een jonge vrouw die naast het ontwerpen nog een andere passie heeft: ze bokst. “Mijn vader was kickbokser, ik ben opgevoed met de vechtsport. Wat mij altijd al fascineerde, is dat de essentie van de vechtsport – en dan vooral van het thaiboksen – anders is dan die in de media wordt neergezet. Het zijn geen testosteronmannen die met veel lawaai en geweld aan het vechten zijn, het gaat om het meditatieve en de stilte in je binnenste. Om die zachtheid te laten zien, zijn mijn ontwerpen daarom voor vrouwen bedoeld,” legt Groven uit.
Haar collectie heet ‘The Routine’ en is geïnspireerd op het inzwachtelen van de handen voor een bokswedstrijd. “Voor de wedstrijd ga je zitten met je mentor, hij tapet en zwachtelt je handen in. Op dat moment voel je zijn mentale support en dan leef je naar het gevecht toe. Dát moment heb ik gekozen voor mijn collectie.”
In de ontwerpen, die vooral de kleuren rood, zwart, geel en blauw hebben, zie je lange banden omlaag hangen, als uitgerolde repen textiel van de zwachtels na de wedstrijd. Grovens ontwerpen zijn een mix van sportkleding en draagbare sportieve kleding. Het liefst zou ze na haar afstuderen bij een sportmerk aan de slag gaan.
Rockband
Sophia Bogstedt kwam uit Zweden naar Den Haag. Ook zij werd geïnspireerd door haar vader, die in een band zat. In haar collectie ‘The Last of the Teenage Idols’ zie je haar liefde voor muziek, theater en poëzie terug. “Mijn lievelingsband is The Sensational Alex Harvey Band,” vertelt Bogstedt. “Een Schotse rockband uit de jaren zeventig die vaak opvallende toneelkostuums en vaudeville-achtige kleding droeg, zoals overhemden met hoepels en kleurige jumpsuits. Ik kan veel van mijzelf in hun teksten terugvinden. De leider, Alex Harvey, is voor mij een voorbeeld van hoe je helemaal vrij kunt zijn. Mijn ontwerpen zijn een weergave van de gevoelens die ik soms moeilijk onder woorden kan brengen. Je ziet rafelige naden en ruw leer, soms knip ik delen uit de stof. In mijn ontwerpen vind je mijn minimalistische Zweedse opvoeding terug, maar er is ook die theatrale kant met veel kleur. Mensen vinden dat vaak grappig, want zelf draag ik nooit kleurige kleding.”
De styling is zeker zo belangrijk in haar collectie. De modellen dragen grote, felgekleurde pruiken. Een van haar grote voorbeelden is de Japanse Rei Kawakubo, die het avant-gardistische modemerk Comme des Garçons opzette. Bogstedt werkte samen met een schoenmaker uit Waalwijk die de schoenen en laarzen met bijzondere hakken en neuzen voor haar maakte.
Draagbaar
De collectie met de titel ‘The Common Ground’ van Yara de Vries gaat over transformatie. “Transformatie is de basis van het leven. We worden verwekt, groeien op en veranderen. We transformeren constant van ik naar wij en andersom, van de ene emotie naar de andere,” zegt ze.
Ze ontwierp kledingstukken die veranderd kunnen worden van jassen in tassen en dan weer in paraplu’s. Deze transformaties kunnen ook de identiteit van de drager veranderen. Haar grootste inspiratiebron is modejournalist Charlie Porter. In zijn boek ‘What Artists Wear’ staat: ‘Kledingstukken zijn pure instrumenten voor expressie, verhalen vertellen, weerstand en creativiteit, als doeken waarop we kunnen laten zien wie we werkelijk zijn.’ De Vries legt uit: “Hij heeft mij door zijn boek de invloed laten begrijpen die mode kan hebben. Door hem ben ik gaan inzien dat de drager in mijn ontwerpen centraal moet staan.”
De materialen die ze gebruikte, zijn gebreid katoen, canvas en hier en daar wat glanzende stof. Haar ontwerpen hebben de kleuren zwart en ecru. “Wanneer ik deze bachelor heb afgerond, hoop ik de master Creative Education te doen aan de Royal College of Art in Londen. Ik heb het afgelopen jaar gemerkt dat ik een baan als designer niet zie zitten, omdat je hoe dan ook bijdraagt aan een systeem waar ik niet achter sta.”
- KABK (Prinsessegracht), ‘Exposed/the Fashion Show 2024’, donderdag 13 juni, 20.00 tot 23.00 uur, Megastores (Van der Kunstraat 123). Meer informatie: www.kabk.nl