John Sillevis (1946-2024): productief museumman en groot verteller

De bekende Haagse kunsthistoricus en tentoonstellingsmaker John Sillevis is dinsdag op 77-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag overleden.

Door

Hij was een van de productiefste Nederlandse kunsthistorici van zijn tijd. Hij maakte tientallen tentoonstellingen en schreef talloze catalogi. Als geen ander kon de dinsdag aan de gevolgen van een slopende ziekte overleden John Sillevis de kunstgeschiedenis tot leven wekken. Hij was een voortreffelijk schrijver en een begenadigd verteller. Of het nu ging over de moeilijkheden van de schilder Jongkind in Parijs over over de strapatsen van de jonge Van Gogh in Den Haag, Sillevis blies ze leven in.

Haags Gemeentemuseum

John Sillevis studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Meteen na zijn afstuderen in 1972 trad hij in dienst van het Haags Gemeentemuseum (Kunstmuseum Den Haag) waaraan hij tot zijn pensionering verbonden zou blijven, uiteindelijk als hoofdconservator tentoonstellingen. Daarvan maakte hij er vele.

Zo presenteerde hij in 1983 de Haagse School in het Grand Palais in Parijs en haalde hij niet veel later de School van Barbizon naar Den Haag. In 1990 maakte hij samen met anderen de tentoonstelling Vincent van Gogh en de Haagse School (Haags Historisch Museum).

Paleis Lange Voorhout

Vanaf 1992 was Sillevis conservator van het Paleis Lange Voorhout, waar aanvankelijk wisselende tentoonstellingen te zien waren. Hij maakte het tot een bloeiende dependance van het Gemeentemuseum met onder meer tentoonstellingen over Frida Kahlo, Picasso, Rodin, Ensor en Botero. Van de laatste waren toen, in 2006, ook grote werken te zien op het Lange Voorhout (Den Haag Sculptuur).

Sillevis was later ook nog als freelance-conservator actief, onder meer voor het Dordrechts Museum. Hij was ook zelf, als maker van bronzen en glazen portretpenningen, beeldend kunstenaar.

Standaardportret
Bekijk meer van