Zomerfeest in dynamische Papestraat

Quatorze Juillet (14 juli) is dé nationale feestdag van Frankrijk, waarop het begin van de Franse Revolutie wordt gevierd. Ook in de Haagse binnenstad zal deze dag niet onopgemerkt voorbijgaan dankzij onder meer het Papestraat Zomerfeest.

Door

Aan joie de vivre geen gebrek in de Papestraat. Frankrijks nationale feestdag Quatorze Juillet (14 juli) inspireerde dit winkelstraatje in het Hofkwartier tot het organiseren van de eerste editie van het Papestraat Zomerfeest. Jasper Gramsma, eigenaar van de Franse kruidenierswinkel L’Epicerie du Pape, is de initiatiefnemer, samen met zijn buren Michael Barnaart van Bergen Boutique en wijnhandel De Filosoof. ‘‘De reden voor dit zomerfeest is Frans, de invulling echter niet. Het moet een beetje een festivalachtige sfeer hebben,’’ aldus Gramsma. De andere winkeliers in de Papestraat, van wie velen pas recentelijk hun zaak hebben geopend, doen graag mee. “Met dit soort evenementen proberen we te laten zien dat de Papestraat de moeite waard is.’’

Gramsma, die zijn winkel in oktober is begonnen, zit vol energie en geeft met enthousiasme een rondleiding door de straat. ‘‘We hebben al eerder gezamenlijk evenementen georganiseerd en dat was een groot succes.’’ Van mode tot culinair, alles komt aan bod tijdens het zomerfeest. Wijnhandel De Filosoof organiseert workshops over onbekende wijnen uit verre oorden, zoals Azerbeidzjan, Georgië, Libanon en zelfs Syrië. Eigenaar Ofran Badakhshani: “Je kan binnenkomen wanneer je wilt. Voor de winkel zetten wij een barbecue aan waarop Arabische lekkernijen worden bereid.’’ Bij de boetiek van modeontwerper Michael Barnaart van Bergen is een fotowand waar je op de foto kan gaan als covermodel in een Mondriaanjurk, een knipoog naar de bekende Vogue-omslag uit de jaren zestig. Ook is het uitverkoop, waarbij niet alleen de huidige collectie maar ook unieke, eenmalig geproduceerde kledingstukken in de verkoop gaan.

Eerste keer

‘‘Dit is de eerste keer dat ik aan zoiets meedoe,’’ zegt Aiman Kaipova, medewerkster van Studio Italia. In deze stijlvolle kledingwinkel kun je een schoonheidsbehandeling ondergaan van l’Occitane en Provence onder het genot van een drankje en er is uitverkoop.

De Britse Jack Vintage begon koffiebar Filtro een jaar geleden en ook hij doet mee aan het zomerfeest. Het is een hippe zaak met een strakke, moderne inrichting en een grote betegelde bar ‘‘De Papestraat is in korte tijd heel levendig en divers geworden.’’ Even zoekt hij naar het goede woord om de straat te omschrijven. ‘‘Dynamisch,’’ zegt hij dan, vol overtuiging. Bij hem kun je terecht voor pinchos, tapas uit het noorden van Spanje. Hij bereidt alles vegetarisch en serveert ook komboecha, gefermenteerde thee gebrouwen uit een soort paddenstoel, die erg goed schijnt te zijn voor de gezondheid.

Wiezewasjes is ook een nieuwkomer in de Papestraat, geopend met Pasen. ‘‘Wij verkopen sieraden en andere hebbedingetjes. We bestaan anderhalf jaar online en er was behoefte aan een fysieke winkel.’’ Tijdens het zomerfeest krijgen klanten 15% korting op het assortiment. Verderop zit het Kroketloket. Hier zal de bediening op 14 juli rondgaan met een uitgebreid aanbod van verschillende kroketten. De menukaart ziet er veelbelovend uit. Zo kun je kroketten eten met pekingeend, krab of zelfs truffel.

Ook patatzaak ’t Kleinste Winkeltje, kledingmaker Savile Row & Co, juwelier C.H. Hoek en kledingwinkel Lots of Goodies doen mee aan het initiatief. Kunstenaar Amik schildert live portretten. De Italiaanse jazz-zangeres Francesca Tandoi, bewoonster van de Papestraat, treedt op, afgewisseld door studenten van het conservatorium. Er is schepijs van Florencia en er is een proeverij met verschillende worsten en kazen van L’Epicerie du Pape. Gramsma: “We kleden de straat aan met gras en planten, zodat het gaat lijken op een tuinfeest.’’ Hij heeft grote ambities voor het evenement. ‘‘Misschien wordt het wel een vast onderdeel van het Haagse zomerprogramma.’’

Door Daan Ton

Papestraat Zomerfeest, vrijdag 14 juli, 16.00 tot 20.00 uur.

Tekening: Michael Barnaart van Bergen

Abonnee worden van DHC? Klik dan hier.

Bekijk meer van