Museum ontdekt nazaten van Afrikaanse bediende Cupido

Het Haags Historisch Museum is erin geslaagd verschillende afstammelingen te achterhalen van de Afrikaanse bediende Willem Frederik Cupido, die in de 18de eeuw werkzaam was aan het hof van stadhouder Willem V.

Door

Het museum ging als voorbereiding op de tentoonstelling ‘Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof’ op zoek naar nazaten van de in 1806 overleden Cupido. Gevonden werden Johannes van der Meer (1945) en Marinus Molhoek (1938), diens zoon Mike Molhoek (1968) en kleinzoon Wouter Molhoek (1997). De familie Molhoek had zelf al eens onderzoek gedaan en kwam toen uit bij Cupido, maar verborgen bleef dat deze een Afrikaan was en dat hij aan het hof werkte. In feite was hij een slaaf. De familie Molhoek zegt hierover ‘zeer verrast’ te zijn.

De uitgewerkte stamboom en foto’s van de nazaten zijn vanaf 21 september te zien op de tentoonstelling. Die vertelt het levensverhaal van Willem Frederik Cupido, Guan Anthony Sideron en andere van oorsprong Afrikaanse bedienden, die in de 18de eeuw als slaven  aan Europese hoven werden geschonken. Kunsthistorica Esther Schreuder deed onderzoek naar de levens van Cupido en Sideron. Bij de expositie verschijnt haar boek Cupido en Sideron. Twee Moren aan het hof van Oranje. 

Hoofdfoto: Drie generaties van de familie Molhoek: Marinus, Mike en Wouter. Ze stammen af van Cupido. | Foto´s: Haags Historisch Museum

Foto onder: Een zwarte bediende van stadhouder Willem V, vermoedelijk Willem Frederik Cupido, getekend door I.L. La Fargue.

Wilt u een abonnement op weekkrant Den Haag Centraal? Klik dan hier.

HaHistMusCupido.jpg 

Standaardportret
Bekijk meer van