Museum doet inventaris Krul in de aanbieding

Wie zijn lunchroom of café een deftig-Haagse touch wil geven, kan terecht bij het Haags Historisch Museum. Dat wil af van de inventaris van de legendarische tearoom Krul.

Door

Opvallend bericht onlangs op Facebook en in het tijdschrift Haagse Historie.  ‘Nieuw thuis gezocht voor iconisch Haags erfgoed’. Het gaat om niets minder dan de inventaris van de legendarische tearoom Krul aan het Noordeinde.

‘Wij zijn op zoek naar een nieuwe, passende ruimte voor het prachtige interieur van de legendarische Haagse lunchroom Maison Krul,’ staat er. En: ‘Het historische jugendstil-interieur (…) verdient een bestemming waar het kan shinen’. Aan het woord is het Haags Historisch Museum.

Wat is er precies aan de hand? “We zoeken een publiek toegankelijke plek waar het Krul-interieur goed tot zijn Recht komt,” zegt Martijn van Ooststroom van het museum. “Zelf hebben we er geen ruimte voor. Ook in onze nieuwbouw (het museum wordt verbouwd, red.) is er geen ruimte. Er komt geen uitgebreide horecavoorziening waar de spiegels, vitrinekasten, toonbank en meubilair van Krul in zouden passen.”

‘Tearoom Tango’

Hoe zat het ook alweer met Krul? De familie Krul dreef sinds 1834 een banketbakkerij op het Noordeinde. Aan het begin van de twintigste eeuw gingen de zaken zo goed dat Cornelis en Johannes Krul besloten tot nieuwbouw. Architect L.A.H. de Wolf, gespecialiseerd in Jugendstil en Sezession, ontwierp een groot pand. Erachter kwam een heuse banketfabriek te staan met een eigen chocolamakerij. De Wolf leverde voor de tearoom een rijk interieur met spiegels, toonbanken en vitrinekasten.

De tearoom van Krul aan het Noordeinde, in 1966. | Foto: HGA

Krul werd legendarisch, verwierf het predicaat koninklijk en opende ruim tien filialen elders in de stad. De vermaarde Haagse dichter en tekstschrijver Michel van der Plas vereeuwigde de sfeer in ‘Tearoom Tango’, dat een hit van Wim Sonneveld zou worden (‘Toen ik jou de roze tearoom langzaam binnenschrijden zag / Met je kaalgevreten bontjas en je arrogante lach….’). In 1967 leverde Krul nog de huwelijkstaart voor prinses Beatrix en prins Claus.

Snackbars

Maar zoals dat gaat met oude mensen en dingen, die gaan voorbij. Krul sloot zijn deuren in 1970, in het tijdperk van snackbars en cafetaria’s. Het pand bleef staan en werd verschillende keren verbouwd. De inventaris werd gebruikt in het paleisje aan het Voorhout, vóór de komst van de Eschercollectie. Delen ervan  begonnen later nog een derde leven in het café van het Drents Museum in Assen, maar keerden een paar jaar geleden weer terug in Den Haag.

Maar hoe nu verder? Op de Facebookpagina van het museum doen mensen wat suggesties. De grootste gemene deler is wel dat het interieur níet (N I E T) uit Den Haag weg mag.

Een Haagse locatie verdient natuurlijk de voorkeur, maar het is geen absolute voorwaarde zegt Van Ooststroom. “We denken aan een gezellige lunchroom, een sfeervol café, een elegant hotel of een kleinschalig museum. En als het niet lukt, blijft interieur toch in onze collectie.”

Wie interesse heeft in de voormalige Krul-inventaris kan zich melden via educatie@haagshistorischmuseum.nl.

Standaardportret
Bekijk meer van