Herdenkingsvaarten naar Indisch Monument (foto’s)

Nederlands-Indië en de capitulatie van Japan, nu 75 jaar geleden, worden ook in het coronatijdperk niet vergeten, ook al was er dit jaar geen Tong Tong Fair en is de Nationale Herdenking bij het Indisch Monument op 15 augustus niet openbaar.

Door

Rederij de Willemsvaart komt belangstellenden tegemoet door op zowel 15 als 16 augustus drie Indische vaartochten te houden van het Centraal Station naar het Indisch Monument bij de Waterparij. Daar worden altijd de bloemen gelegd. Ze krijgt hierbij steun van het Tong Tong Fair-team.

 

Elke tocht door de ‘schitterende grachten’ duurt twee uur. Er wordt gevaren langs de Archipelbuurt en het Benoordenhout. Ook, zo meldt reder Chris Schram, ‘zien we de gebouwen van Hotel Des Indes, de BPM/BIM, het huis met de Draken en het huis met de Indische Gezichten (Java, Sumatra, Atjeh en Riouw). Bovendien passeren we de Javabrug met de bijzondere hoekstenen’.

[Tekst gaat verder onder foto’s.]

De nieuwe aanlegplaats van de Willemsvaart bij het Indisch Monument wordt op 15 augustus geopend. (Foto’s: DHC/Brian Mul)

 

Per ruime boot kunnen maximaal twaalf passagiers mee. Waar mogelijk zal de Haagse actrice en cabaretière Wieteke van Dort (Soerabaja, 1943) meevaren. Ook zal zij korte verhaaltjes vertellen over haar geboorteland. Zanger-gitarist Roy Tuhumury zorgt onderweg voor Indische liedjes. Dat gebeurt volgens Schram vanwege de goede klank vooral onder de hoge bruggen, waar de boten steeds even stoppen. Aan boord zijn hapjes en drankjes. Verder is er voldoende gelegenheid tot het voeren van goede gesprekken.

Nieuwste aanlegsteiger bij Indisch Monument

De Willemsvaart is vernoemd naar koning Willem I. Hij gaf de aanzet gaf om vanaf de Prinsessegracht naar Scheveningen een waterweg te laten graven. Deze ‘kleine en gezellige’ rederij bestaat sinds 2009 en heeft circa 35 aanlegsteigers. De nieuwste wordt die bij het Indisch Monument.

Willemsvaart, ‘Indische vaarten’, zaterdag 15 en zondag 16 augustus, 10.00 uur, 13.00 uur en 15.30 uur. Prijs: € 25,-, incl. hapjes, drankjes en muziek. Reserveren via info@willemsvaart.nl. Meer informatie: www.willemsvaart.nl

Dit artikel uit de papieren krant van donderdag 30 juli 2020 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over Den Haag Centraal? Klik dan hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van