Eerbetoon aan Blauwe Aanslag

Twintig jaar geleden maakte de sloopkogel een einde aan krakersbolwerk De Blauwe Aanslag. Een mini-expositie herinnert eraan.

Door

De etalage aan de Amsterdamse Veerkade licht op in het donker. Tussen een woud aan posters en foto’s staat een grote, van binnenuit verlichte maquette van het roemruchtste krakersbolwerk uit de Haagse geschiedenis: De Blauwe Aanslag aan het Buitenom. De wanden zijn heel toepasselijk beplakt met blauwe belastingenveloppen, want daar verwees de naam van het complex naar. Het was ooit het hoofdkantoor van de belastingdienst.

De etalage-expo is ingericht door Joris Wijsmuller, oud-kraker en oud-wethouder, en kunstenares Conny Linck-Kuipéry. “Dinsdag 3 oktober is het exact twintig jaar geleden dat de Blauwe Aanslag werd ontruimd. Het leek ons goed daar een klein in memoriam aan te wijden,” zegt Wijsmuller. De hoofdreden van de ontruiming en de sloop was dat de gemeente de weg, onderdeel van de centrumring, wilde verbreden.

De etalage-expo aan de Amsterdamse Veerkade. | Foto: PR

Er kwam uiteindelijk een deal met de gemeente tot stand. Het overgrote deel van de kraakgemeenschap vertrok naar de oude HBS aan de Waldeck Pyrmontkade, nu beter bekend als De Grote Pyr. Maar een harde kern weigerde te vertrekken en lokte volgens Wijsmuller een harde ontruiming uit als daad van verzet. Er werden 450 politiemensen ingezet, die negentig personen aanhielden. Na de sloop lag het terrein, afgezien van de extra rijbanen, nog jarenlang braak. In 2010 bezetten krakers uit protest daartegen de grond tijdelijk.

De Blauwe Aanslag was veel meer dat een alternatief wooncomplex. Wijsmuller: “Het werd een bruisend woon- en werkpand met ruimte voor meer dan 50 bewoners, een eetcafé, concertkelder, filmhuis, drukkerij, boekwinkel, bibliotheek, voedselcoöperatie, buurttuin, oefenruimtes, ateliers en werkplaatsen voor hout, metaal en architectuur. Daarbij was het ook een centrum voor acties, bijeenkomsten, exposities, concerten en feesten.” De etalage geeft met posters en foto’s een indruk van de veelzijdigheid van de gemeenschap.

  • ‘In memoriam Blauwe Aanslag’, t/m 29 oktober, etalage Amsterdamse Veerkade 9.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van