De Graaff na negentig jaar weg uit Heulstraat

Sigarenwinkel De Graaff sluit na 90 jaar de deuren aan de Heulstraat. De Graaff houdt niet op te bestaan, maar wil graag verhuizen.

Door

Prins Bernhard betrok er zijn sigaren. En toen Winston Churchill in 1946 Den Haag bezocht, kreeg de Britse staatsman uiteraard een kistje ‘longfillers’ van de firma De Graaff aan de Heulstraat. Vervlogen tijden, want op 30 juni sluit de winkel zijn deuren.

De Graaff houdt niet op te bestaan, maar wil verhuizen, zegt eigenaresse Yvonne Litz. “We hebben een meningsverschil met de eigenaar van het pand aan de Heulstraat over het onderhoud. Dat bleek niet op te lossen en daarom zijn we nu op zoek naar een mooie winkel elders.”

Maar er speelt meer. De zaak aan de Heulstraat is te klein, voor wat er heden ten dage bij hoort in een sigarenspeciaalzaak: een lounge of rokerssalon. Litz: “Zeker nu roken in de horeca zo goed als onmogelijk is geworden, is het van belang dat wij een goede voorziening kunnen bieden voor het binnen roken. Dat kan niet in de Heulstraat. We hebben gekeken of er buurpanden beschikbaar waren, maar dat was niet het geval.”

 

Ik hoop dat we snel opnieuw kunnen beginnen op een mooie plek, mét sigarensalon.
Yvonne Litz (eigenaresse)

 

De Graaff heeft overigens wel een aparte ruimte achter de winkel, maar dat is een ‘humidor’. Het is een geklimatiseerde en vooral vochtige opslag voor sigaren uit het Caribisch gebied. Ooit had prins Bernhard hier zijn eigen voorraad liggen. “De humidor is voor het bewaren van sigaren. Daar kan absoluut niet worden gerookt,” legt Litz uit.

Habanos

Litz nam De Graaff in 2011 over van de familie die het bedrijf in 1928 stichtte. Ze dreef op dat moment met haar later overleden echtgenoot ook de zaak La Casa del Habano aan de Molenstraat, een zaak die gespecialiseerd was in Cubaanse sigaren. Dit bedrijf verhuisde enige jaren geleden naar de Kneuterdijk. Vanaf 1 juli zal het aanbod van De Graaff, waaronder de traditionele Nederlands-Indonesische sigaren, voorlopig verkrijgbaar zijn op de Kneuterdijk.

Yvonne Litz vindt het jammer dat het 90-jarig bestaan van De Graaff, op 28 september, nu niet op een mooie eigen plek kan worden gevierd. “Dat is wel verdrietig. Maar ik hoop dat we snel opnieuw kunnen beginnen op een mooie plek, mét sigarensalon.”

Standaardportret
Bekijk meer van