Haagse antiquairs met uniek zilver naar New York

Klein maar fijn. De Haagse antiquair Aardewerk biedt in New York een uniek zilveren zoutvat te koop aan. De verkoopprijs ligt tussen de één en twee miljoen euro.

Door

De Haagse antiquairs en zilverspecialisten Emiel en Esther Aardewerk presenteren vanaf 27 oktober een uniek zilveren zoutvat uit 1624 op de kunstbeurs TEFAF in New York. De waarde ligt tussen de één en twee miljoen euro.

Het zoutvat, eigenlijk een zoutbakje, is een schepping van de 17de-eeuwse ambachtsman Adam van Vianen. “We kunnen hem wel de Rembrandt van de zilversmeden noemen,” stelt Emiel Aardewerk.

“Zijn unieke en zeldzame werk is te vinden in een aantal museale collecties. Onder meer die van het Rijksmuseum en die van het Metropolitan in New York. Van Vianen en zijn broer Paulus introduceerden de zogeheten ‘kwabstijl’, vernoemd naar de versieringen. De werkwijze van de Van Vianens en in het bijzonder de manier waarop zij voorwerpen maakten uit één plaat zilver, is nog steeds een mysterie.”

Adam van Vianen (1568/69-1627) werkte zijn hele leven in zijn geboortestad Utrecht.

Uitzonderlijk hoog percentage zilver

Het gesigneerde zoutvat is bijna twintig centimeter hoog en weegt zes ons. Het toont de waternymf Galatea, gezeten op een zeemonster. De Aardewerks lieten het sierstuk met moderne technieken onderzoeken. Daar kwam onder meer uit dat Van Vianen een legering gebruikte met een uitzonderlijk hoog percentage zilver, namelijk 98,5 procent. De overige 1,5 procent bestaat voor het grootste deel uit koper.

 

Deze techniek en kwaliteit zijn nooit ergens geëvenaard.
Emiel Aardewerk (Haagse antiquair)

 

Slechts op een paar plekken heeft de smid iets gesoldeerd. Emiel Aardewerk: “Deze techniek en kwaliteit zijn nooit ergens geëvenaard.” Het zoutvat is lang in het bezit geweest van de Britse tak van de bankiersfamilie Rothschild en later van de steenrijke Nederlandse ondernemer F.H. Fentener van Vlissingen.

Later verwierven de Aardewerks ‘Galatea’ en bieden haar nu te koop aan. De in Nederland begonnen kunstbeurs TEFAF heeft sinds 2016 jaarlijks twee edities in New York, in de herfst en in het voorjaar.

Emile en Esther Aardewerk (broer en zus) zijn landelijk bekend van het tv-programma ‘Tussen Kunst & Kitsch’. Zij vormen de vierde generatie in de Haagse onderneming A. Aardewerk Antiquair Juwelier. Hun vader Abraham stichtte de galerie aan de Jan van Nassaustraat.

 

Standaardportret
Bekijk meer van