Haags Historisch Museum gaat dicht voor een grondige renovatie
De komende drie jaar wordt het Haags Historisch Museum verbouwd, maar het museum blijft wel activiteiten in de stad organiseren.
Het Haags Historisch Museum (HHM) ondergaat vanaf september een totale metamorfose. Het gebouw zelf wordt onder handen genomen, maar ook de vaste presentaties en programmaonderdelen worden vernieuwd. Tijdens de verbouwing van zo’n jaar of drie blijft het museum actief. Er worden wandelingen en rondleidingen georganiseerd en het educatieprogramma voor Haagse scholen loopt ook door. Enkele topstukken uit de collectie zullen op bijzondere locaties zichtbaar blijven voor het publiek.
“De renovatie en uitbreiding zijn een geweldige investering in de toekomst van het museum. We willen een museum zijn dat niet alleen het verhaal van Den Haag vertelt, maar dat ook een gastvrij en toegankelijk stadsmuseum is, voor iedereen. Dankzij deze verbouwing is het museum straks weer klaar voor de toekomst,” zegt Tjeerd Vrij, directeur van het Haags Historisch Museum.
Ter voorbereiding op de nieuwe vaste presentaties organiseert het HHM vanaf 2025 bijeenkomsten waarbij Hagenaars worden uitgenodigd mee te denken over wat nou typisch Haags is, zowel vroeger als nu.
Stedehuys
Wat blijft, zijn de rondleidingen door het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt, dat als gemeentehuis niet meer in gebruik is, behalve voor het sluiten van huwelijken. Het Oude Stadhuis heeft een rijke geschiedenis, er werd ooit recht gesproken, er werden aktes getekend en besluiten voor de stad genomen. Op het bordes werd in 1917 het algemene (mannen)kiesrecht afgekondigd, en koning Willem-Alexander gaf er de geboorte van de drie prinsessen van Oranje aan. In 1565 verrees het ‘Stedehuys’ op de funderingen van een veel ouder stadskasteel. Het werd een pronkstuk in de stijl van de Hollandse renaissance met de kenmerkende trapgevels. Niet alleen de buitenkant van het Oude Stadhuis is de moeite waard, ook het interieur is spectaculair. De stijlkamers en schilderijen ademen de statigheid en weelderigheid uit van het rijke verleden van Den Haag. De portretten van al onze Haagse burgemeesters zijn er te zien, veelal geschilderd door kunstenaars uit hun eigen tijd.
Dankzij deze verbouwing is het museum straks weer klaar voor de toekomst
Paleis Kneuterdijk, het voormalig koninklijk paleis van koning Willem II en koningin Anna Paulowna, is alleen met een gids te bezoeken. Het barokke paleis werd in 1717 gebouwd in de bocht van Lange Voorhout en Kneuterdijk. In 1816 kocht koning Willem I het paleis voor zijn zoon, kroonprins Willem, en diens Russische vrouw, grootvorstin Anna Paulowna. Paleis Kneuterdijk werd in grootse stijl verbouwd en uitgebreid met een neoclassicistische balzaal. De Gotische Zaal is het enige dat is overgebleven van de vele uitbreidingen die koning Willem II tussen 1840 en 1848 liet bouwen. Het paleis bleef in koninklijk bezit tot koningin Wilhelmina het in 1937 verkocht. In 1983 nam de Raad van State zijn intrek in het pand.
Laagdrempelig
De heropening van het Haags Historisch Museum is in 2027 gepland. Bezoekers komen dan via de nieuwe entree aan het Tournooiveld binnen, de oude personeelsingang wordt de hoofdingang. Via deze entree staan bezoekers met enkele stappen in de nieuwe ontvangsthal. Het pand wordt toegankelijker en aantrekkelijker voor een breed publiek en zal zo veel mogelijk verduurzaamd worden, met onder andere een warmtepomp, betere isolatie en zonnepanelen op het dak. Bovendien gaat het gebouw van het gas af.
De architectuurfoto’s van DP6 architectuurstudio geven een aardige indruk van het toekomstige gebouw. Op verschillende plekken in het museum komen doorkijkjes en via de ramen is er een mooi uitzicht op de Hofvijver en het Binnenhof. Het gebouw wordt laagdrempeliger en toegankelijker.