Fudge XL: luchtbrug van cabaret

‘Fudge XL’ is de weerslag van een nieuwe verbinding op cultureel gebied in Den Haag. Diligentia en Het Nationale Theater werken er samen op het gebied van cabaret.

Door

In het programma ‘Fudge’ presenteert theatercombinatie Diligentia-PePijn vier keer per jaar een selectie cabaretvoorstellingen. Een soort tweemaandelijkse mini-Uitmarkt. Het gaat om ‘previews’, steeds met drie artiesten die later in het seizoen avondvullend optreden. Het geheel wordt bijeengehouden door ‘Master of Ceremonies’ die het luchtig aan elkaar praat. ‘Fudge XL’ is een nieuwe loot aan de bestaande Fudge-boom. Noem het een vertrouwd concept in een nieuw jasje.

Diligentia

Lucien Kembel, directeur van Diligentia: “Deze editie knopen we Diligentia symbolisch aan Het Nationale Theater. Al langer hebben we onderling positief contact. Met ‘Fudge XL’ gaan we de cabaretverbinding die er tussen ons bestaat, fysiek tastbaarder maken. In de pauze wandelen we daarom met zo’n vijfhonderd man aan publiek vanuit Diligentia naar de Koninklijke Schouwburg. Door op deze manier het Lange Voorhout cultureel te verkorten, willen we de instellingen en bedrijven er dichter bij elkaar brengen. Zie het als een eerste gezamenlijke, zichtbare bijdrage aan onze invulling van het Museumkwartier.”

 

We willen graag samenwerken met het nabijgelegen Escher Museum
Lucien Kembel, directeur van Diligentia

Cabaret

Hij noemt voor de vuist weg mogelijke dwarsverbanden die in het verschiet liggen. Noem het een ‘vergezicht’. “We willen graag samenwerken met het nabijgelegen Escher Museum. Hoe? Jan Beuving is wetenschapper maar ook cabaretier. Dat zou een mooie cross-over kunnen opleveren. Of denk aan de Kloosterkerk bij ons tegenover. Daar klinkt vaak klassieke concertmuziek, terwijl wij Mozart ooit binnen hebben gehad. Het zou mooi zijn om met de Kloosterkerk een programma te maken met Tijl Beckand als presentator, ik noem maar iemand. Toekomstmuziek, inderdaad. Maar het zijn wel voorbeelden van de manier waarop we meer inhoud willen geven aan wat we doen. Denk ook aan ons zomerprogramma ‘Summer of Laughs’. Daarmee hebben we de voorbije zomer cabaret in het Zuiderparktheater geprogrammeerd. Dat werd onder meer ingegeven door de wens naar meer zichtbaarheid in de stad, maar ook omdat het reguliere theaterleven in die periode vaak nog luw is.”

Fudge XL

In de eerste ‘Fudge XL’ kun je in Diligentia cabaretier en singer-songwriter Peter van Rooijen zien. In 2012 won hij het Amsterdams Kleinkunst Festival. Millennial Anne Neuteboom vertolkt het schier ongebreidelde positivisme van haar generatie. Vlaming Bert Gabriels debiteert filosofische spitsvondigheden verpakt in hilarische situaties en recht-voor-z’n-raapcomedy.

Cameretten

Na de pauze treedt in de Koninklijke Schouwburg Kiki Schippers op, oud-winnaar van de Publieks- en Persoonlijkheidsprijs van Cameretten. Evenals Rayen Panday, voormalig rechtenstudent. Kembel: “De avond wordt aan elkaar gepraat door cabaretière Berit Companjen, ook bekend van Badaboom en Comedyhuis.”

‘Fudge XL’, zaterdag 29 september, 20.15 uur, Diligentia en Het Nationale Theater/Koninklijke Schouwburg. Meer informatie: www.diligentia-pepijn.nl en www.hnt.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van