Hofstad even klein Hollywood tijdens The Hague Film Awards (video’s)
Van documentaires over ADO en Harrie Jekkers tot awards voor lokale filmers. Den Haag was afgelopen weekend even klein Hollywood. Feest aan het Spui voor de liefhebbers.
Het was vorig weekeinde feest voor Haagse filmliefhebbers tijdens het Roots Film Festival en The Hague Film Awards. Roots werd vrijdag geopend met een knusse buitenbios bij de ingang van het Filmhuis en Theater aan het Spui (Het Nationale Theater). Het festival ondersteunt lokale filmmakers en verrassende filmprojecten over Den Haag.
Het was koud buiten, maar de fans lieten zich niet tegenhouden. Onder een warm dekentje keken zij naar twee typisch Haagse documentaires. In ‘ADO in Amerika’ wordt de opmerkelijke periode belicht toen de residentieclub in San Francisco speelde. Samen met andere Europese voetballers probeerden zij het voetbal in de Verenigde Staten te promoten. Regisseur Erik Kooyman weet wat leuke anekdotes los te peuteren bij oud ADO-speler Theo van de Burgh, die alles toen bijhield met zijn camera. De spelers vergaapten zich aan de grootsheid van het land. Ook maakten zij de opkomst van hippies mee tijdens de Summer of Love.
Na ADO is Harrie Jekkers aan de beurt, die in ‘Ach, wat lèg ik toch te dromen’ openhartig praat over zijn lied ‘O, O, Den Haag’. Filmmakers Bart Grimbergen en Roel Wijngaards-de Meij filmen Jekkers in Moerwijk, waar hij als kind opgroeide. Ze onthullen ook de merkwaardige ontstaansgeschiedenis van deze tijdloze hit die iedere Hagenaar en Hagenees uit volle borst kan meezingen.
Monsters en blind dates
Zaterdag werden in Theater aan het Spui The Hague Film Awards uitgereikt. Het evenement wordt georganiseerd door CultureClash 4U en de gemeente Den Haag om lokaal filmtalent te stimuleren. De Awards Ceremony was in jarentwintigstijl, compleet met dansende flapper girls en relaxte jazz. De feestelijkheden omlijstten de uitreiking van maar liefst acht prijzen in verschillende categorieën, waaronder vlogs, animatiefilms en videoclips.
De Awards Ceremony was in jarentwintigstijl, compleet met dansende flapper girls en relaxte jazz
Onder de genomineerden waren bijzondere lokale producties. Zo is ‘Vele gezichten van de Zevenhuizerplas’ de eerste Nederlandse onderwaterdocumentaire. Regisseurs Robert Hughan en Arthur Scheijde volgen daarin de rijke flora en fauna van een uniek natuurgebied. De horrorfilm ‘Resonance’ van Siar Sedig was ondanks het kleine budget en het eenvoudige uitgangspunt ook indrukwekkend en spannend.
Deze films gingen echter niet met een prijs naar huis. Jasper van de Pol was wel een van de gelukkigen. Zijn sfeervolle ‘Nachtdienst’ kreeg de prijs voor beste documentaire. De film portretteert verschillende mensen die tot in de vroege uurtjes werken en spreken over de mysterieuze aantrekkingskracht van de nacht.
Trailer van ‘Nachtdienst’
In de categorie animatie won ‘The Fish, Man and Monster’ van Nik ter Beek. Een grappige korte film over een visser die een band opbouwt met een goedaardig monster. Ter Beek gebruikte verschillende tekentechnieken om het sprookjesachtige verhaal in beeld te brengen.
Trailer van ‘The Fish, Man and Monster’
Café De Paas
De beste korte film had een leuk Haags tintje en was gedeeltelijk opgenomen in café de Paas. ‘Ik zie je zitten’ gaat over een meisje tijdens een blind date die niet helemaal goed uitpakt. Regisseur Robbert Clignett maakte de film om te worden toegelaten op de Filmacademie. Tijdens zijn dankrede vertelde hij trots dat hij ook was aangenomen.
Trailer van ‘Ik zie je zitten’
De prijs voor beste lange film werd uitgereikt door gemeenteraadslid Janice Roopram. Als jurylid gaf zij toe dat het moeilijk kiezen was met zo’n goede selectie. Voor de jury sprong ‘Gifts from Babylon’ er toch het meeste uit. Een bijzondere film die werd opgenomen in Gambia en zich richt op een jongen die na zijn moeilijke overtocht naar Europa opeens weer terug is in Afrika.
Trailer van ‘Gifts from Babylon’
Regisseur Bas Ackermann nam de prijs in ontvangst en droeg die op aan zijn crew uit Gambia. Ackermann is geen onbekende binnen de Haagse filmwereld. Al eerder was hij betrokken bij het Shoot Me Film Festival, dat tot 2014 in de stad plaatsvond. Nu houdt hij zich bezig met filmprojecten in Afrika. Haags filmtalent is dus niet alleen binnen de stadsgrenzen actief.