Actualiteit voorbij op Movies that Matter
Vrouwenrechten, Afghanistan en de voorgeschiedenis van de oorlog in Oekraïne: het komt allemaal langs op Movies that Matter. “Niets is zwart-wit.”
Of het nu Venetië is, Cannes of Berlijn: het thema ‘vrouwenrechten’ stond dit jaar bij alle grote internationale filmfestivals centraal. Het Haagse Movies that Matter is daarop geen uitzondering, vertelt programmeur Maarten Stoltz. “Het gaat overal om vrouwenrechten: in Cannes was het vrouwelijk genot, en in Venetië ging het om geweld tegen vrouwen.” Dat is volgens hem geen toeval, want het thema zoekt het festival, en niet andersom. “We hebben het niet gekozen,” zegt Stoltz. “Het kwam naar ons toe, we doen er trouwens al jaren wat mee. De MeToo-beweging heeft zich nu ook voorgezet in de filmindustrie, waar de genderongelijkheid groot is.”
Movies that Matter vindt dit jaar voor de veertiende keer plaats. Stoltz denkt dat de programmering een welkom tegengeluid kan bieden aan de nieuwsactualiteit, die plotseling ontstaat, maar vaak net zo snel weer verdwenen is. “Film is een traag medium,” vertelt hij. “Movies that Matter is niet in het leven geroepen voor de hype van vandaag de dag, wij zijn voor verdieping. Niet is zwart-wit, wij laten altijd het grijze gebied zien.” En daarmee wil het Haagse festival belangrijke nuances aanbrengen in een maatschappelijk debat, of de andere kant van een discussie laten zien.
Verfrissend
Dat is overal in de programmering terug te zien, bijvoorbeeld bij de keuze om Afghanistan uit de lichten. Toen de hoofdstad Kaboel in augustus 2021 werd ingenomen door de taliban was daar veel media-aandacht voor. Die is inmiddels weer verdwenen, maar niet bij Movies that Matter. “We hebben drie Afghaanse filmmakers als hoofdgast uitgenodigd op het festival,” meldt Stoltz. Hun producties worden vertoond, net als ‘The Forbidden Reel’, dat het Afghanistan van voor de eerste keer dat de taliban aan de macht kwamen, laat zien. “Dat is bijna verfrissend, zou ik willen zeggen. Een beeld dat je niet vaak ziet als het over Afghanistan gaat.”
We nodigen mensen uit voor verdieping. Over wat zich in Nederland afspeelt, maar ook daarbuiten.
En toch kan het dat Movies that Matter zomaar een zeer actueel nieuwsthema te pakken heeft. De programmering was al lang en breed rond toen Rusland eind februari Oekraïne binnenviel, maar het Haagse festival had al wat over het onderwerp op het programma staan. “Een oorlog komt nooit uit het niets,” weet Stoltz. “En een aanleiding tot een oorlog ook niet, dus wij vertonen al meer dan tien jaar films over wat er gaande is in Rusland en wat er speelt rondom Poetin.”
De openingsfilm van deze editie van Movies that Matter is ‘Navalny’, over de poging tot moord op de gelijknamige Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Niet gekozen om de hedendaagse actualiteit dus, maar omdat het thema al jaren aan de orde van de dag is. “Dit jaar hebben we ook vrij veel films die inzicht geven in het conflict. Bijvoorbeeld ‘Trenches’, dat gaat over de frontlinie in Donbas. Het volgt Oekraïense soldaten in de frontlinie op een heel poëtische manier,” zegt Stoltz over de productie van oorlogsjournalist Loup Bureau.
Verdieping
Een kunstzinnige vertelling over een maatschappelijk thema, dat zijn de twee speerpunten van Movies that Matter. “We nodigen mensen uit voor verdieping. Over wat zich in Nederland afspeelt, maar ook daarbuiten.” De bezoekersgroep is daarmee divers, legt Stolz uit. “We hebben een heel mooie mix van mensen die interesse hebben in social issues, zoals mensenrechten en klimaatverandering. En aan de andere kant liefhebbers, mensen die echt afkomen op mooie films. Het is ons doel om die twee groepen bij elkaar te brengen in de zaal.”
Dat kan tijdens een van de 85 films op het festival. Of het nu de opening over Navalny is, een productie van een Afghaanse filmmaker of een wereldpremière – daarvan zijn er negen dit jaar – Stoltz hoopt een groot publiek te bereiken. En die genderongelijkheid in de cinemawereld? Die zit zo diepgeworteld, dat hij denkt dat het niet zomaar opgelost is. Dat zal overigens niet aan Movies that Matter liggen: “We zijn er zelf heel bewust mee bezig. Deze editie is 50 procent van onze filmmakers man en 50 procent vrouw.”
Movies that Matter, vrijdag 8 april t/m zaterdag 16 april, locaties Filmhuis Den Haag en Pathé Buitenhof. Meer informatie: www.moviesthatmatter.nl
De redactie van Den Haag Centraal biedt u dit artikel uit de krant van 07 april 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.