Feministische processie en beeld in de Grote Marktstraat

De Beeldengalerij in de Grote Marktstraat is uitgebreid met een nieuw beeld van de Amerikaanse, feministische kunstenares Lara Schnitger.

Door

De afgelopen jaren neemt het activistische gehalte van de sokkelbeelden in de Grote Marktstraat en op het Spui toe. In 2017 werd het beeld ‘And Life Is Over There’ van Femmy Otten geplaatst, een naakte vrouw-man-figuur en daarmee een pleidooi voor de vrijheid van denken. Een paar jaar eerder maakte Tony van der Vorst het dubbelbeeld ‘Vriendinnen’. Het toont twee vrolijke meisje met hoofddoek: een ode aan de multiculturele stad.

Maar zaterdag ontrolde zich zelfs een complete demonstratie,  aangeduid als ‘processie Suffragette City’. Die voerde onder aanvoering van Lara Schnitger naar de Grote Marktstraat, waar haar beeld ‘The princess saves herself’ werd onthuld. Door de meegedragen vaandels en quilts had de optocht inderdaad iets van een processie. En ‘Suffragette City’ verwees zowel naar de vroege voorvechters van het vrouwenkiesrecht als naar de ‘voortgaande strijd voor vrouwenrechten’, zoals kunstcentrum Stroom het uitdrukte. En het is ook de titel van een song van David Bowie. Schnitger leidde de optocht zelf, met een bel in haar hand.

De prinses redt zichzelf

De uit Los Angeles afkomstige Schnitger, die enige jaren studeerde aan de Koninklijke Academie, gebruikt textiel als vorm van expressie. Dat kwam nu vooral tot uiting in de vaandels. Haar beeld is een gedeeltelijk bronzen constructie met metalen draden. Het lijkt een groot korset, maar dan een dat bedoeld is om te beschermen: de prinses redt zichzelf. “Prinsessen in sprookjes worden altijd door een prins gered. Deze Princess doet het lekker zelf! Er hoeft geen man aan te pas te komen. Het wordt tijd dat we die ouderwetse sprookjes eens veranderen,” zei Schnitger in een toelichting op haar beeld.

 

Lara Schnitger bij het beeld ‘The princess saves herself’ | Foto: Hani Chladiková

Lara Schnitger (52) woont en werkt in Los Angeles, maar heeft ook veel succes in Europa. Haar werk wordt onder meer getoond in het Kunsthaus Dresden, FRAC Champagne-Ardenne Reims, Museum Het Domein in Sittard en Kunstwerke Berlijn. Ze had ook al in 2005 de solotentoonstelling ‘My other car is a broom’ bij Stroom. De titel verwijst naar bumperstickers in de VS (‘Mijn andere auto is een bezemsteel’), die zij opnam in haar kunstwerken.

De Beeldengalerij als geheel is een concept dat kunstenaar Peter Struycken in 1989 bedacht voor Grote Marktstraat en het Spui, toen die autovrij werden. De door Stroom beheerde galerij bestaat uit veertig sokkels waarop beelden zijn geplaatst, die eenvoudig kunnen worden verplaatst. Intussen zijn er al meer dan veertig beelden gemaakt. In het Zuiderpark bevindt zich bij de Sportcampus een opstelling waar de sculpturen staan die even niet meedoen in de binnenstad.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van