Expositie over aids in Atrium is hard nodig: ‘Er gaan nog altijd fabels rond’ (foto’s)
Is dat nog nodig, een expositie over aids? Toch wel, zeggen de organisatoren ervan, want er is nog sprake van stigma’s en taboes.
In het Atrium van het stadhuis tonen kleurrijke foto’s, vergezeld van tekst, de geschiedenis en het heden van hiv in Nederland. Aanleiding is Wereld Aids Dag op 1 december.
Oude krantenartikelen vertellen over de angst die heerste toen hiv ontdekt werd, maar ook over het snelle ontstaan van actiegroepen in Amsterdam en Den Haag om de ziekte te lijf te gaan. Een videoscherm toont hedendaagse hiv-patiënten en verpleegkundigen die vertellen over het leven met de ziekte.
Elders prijkt een foto van de bekende Haagse zanger René Klijn, die in de jaren negentig aan aids overleed.
Behandeling aids
Het is belangrijk dat de geschiedenis van hiv en aids niet vergeten wordt, benadrukt Anette van Schaik in haar welkomstwoord bij de opening dinsdag. “Deze expositie toont de strijd, liefde en verbondenheid van mensen die aan de ziekte geleden hebben en van diegenen die hun geliefden aan de ziekte verloren hebben,” zegt Van Schaik, die als functionaris Gezondheidsbevordering bij GGD Haaglanden nauw betrokken is bij de tentoonstelling. “Door hun verhalen te vertellen, kunnen we hen liefdevol herdenken en de herinnering aan hen koesteren.”
Tegenwoordig is hiv in Nederland goed behandelbaar, en de ziekte hoeft niet langer dodelijk te zijn. Mensen geïnfecteerd met hiv kunnen nu bijna even oud worden als ieder ander. “Vandaag de dag is behandeling tegelijkertijd preventie,” zegt Annette de Boer, directeur Publieke Gezondheid bij GGD Haaglanden.
Bij effectieve behandeling is de hoeveelheid hiv in het lichaam namelijk dermate laag dat het niet meetbaar is, en daarmee ook niet seksueel overdraagbaar. “Daarom is het heel belangrijk dat we blijven behandelen,” zegt De Boer. “Zo kunnen we in Nederland toewerken richting nul nieuwe hiv-infecties.”
Nederland is dus zeer succesvol in het bestrijden van de ziekte, maar er zijn naar schatting ook zo’n 1900 mensen in het land die niet weten dat ze het virus bij zich dragen. Wordt de ziekte te laat ontdekt, dan kan het zijn dat een patiënt al aids ontwikkeld heeft, waardoor de ziekte wél dodelijk kan zijn. Jaarlijks sterven daardoor nog altijd zo’n twintig mensen in Nederland aan de gevolgen van aids. Het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD Haaglanden opent daarom op zaterdag 30 november zijn deuren om gratis hiv-testen te verzorgen.
Fabels over hiv
Hiv mag inmiddels goed behandelbaar zijn, toch kan de kwaliteit van leven flink achteruitgaan. Ook zijn er nog altijd taboes rondom de ziekte, waardoor ze voor patiënten een mogelijke bron van schaamte zijn.
Een ander fabeltje is dat de ziekte zich kan verspreiden via toiletbrillen of muggenbeten.
“Bovendien gaan er nog altijd fabels over hiv en aids rond die een stigmatiserend effect kunnen hebben,” zegt Marjolein Walsmit, communicatieadviseur bij GGD Haaglanden. “Zo zijn er nog altijd mensen die denken dat je hiv kunt krijgen van zoenen of door uit hetzelfde kopje te drinken. Een ander fabeltje is dat de ziekte zich kan verspreiden via toiletbrillen of muggenbeten.”
Met de tentoonstelling in het Haagse stadhuis hoopt de organisatie daarom niet alleen aandacht te vragen voor Wereld Aids Dag, maar ook bezoekers te informeren over de ziekte om stigma’s en taboes te doorbreken. “Het gaat nu goed, en daar zijn we blij mee,” zegt Van Schaik. “Maar het blijft hard werken geblazen om de ziekte volledig uit te bannen.”
‘Hiv & aids – GGD Haaglanden’, t/m vrijdag 6 december, Atrium Den Haag. Meer informatie: www.ggdhaaglanden.nl
Dit artikel geschreven door Jelle van der Meulen biedt de redactie van Den Haag Centraal (DHC) u gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.