Den Haag behoudt cultuurgeld van rijk

De grote Haagse muziek- en theatergezelschappen behouden de komende vier jaar hun rijkssubsidie. Dat blijkt uit het woensdag gepresenteerde advies van de Raad voor Cultuur.

Door

De meest opvallende passages in het ‘Advies Culturele Basisinfrastructuur 2025-2028’ gaan over de toneelsector. De plannen van het vermaarde Internationaal Theater Amsterdam (ITA) krijgen een vernietigend oordeel, onder meer wegens een gebrek aan artistieke diepgang. Daardoor verliest ITA de status van ‘grote instelling’ en daarmee bijna de helft van zijn huidige jaarlijkse subsidie van 3,7 miljoen euro.

Het Nationale Theater daarentegen behoudt de classificatie ‘groot’ en ook de subsidie van 3,3 miljoen euro. NT Jong krijgt 1,2 miljoen. Het advies: ‘Het Nationale Theater diende een plan in waarin de artistieke visie op een mooie manier verknoopt is met de artistieke keuzes, de maatschappelijke betekenis en de toegankelijkheid van de instelling. Daarmee versterkt de instelling haar positie als maatschappelijk betrokken stadsgezelschap, dat talentontwikkeling tot een van haar kerntaken rekent. Ze voelt bovendien een grotere verantwoordelijkheid om haar werk ook op andere plekken in het land te laten zien.’ Het tweede ‘grote’ gezelschap is voortaan Theater Rotterdam.

In het advies staat bij de bedragen voor HNT en NT Jong ‘gereserveerd’. Dat leidde aan het Korte Voorhout tot verwarring, maar de reden daarvan bleek te zijn dat de HNT-aanvraag een paar pagina’s te dik was. De administratieve regels rond de subsidieprocedures zijn zo streng dat die laatste pagina’s daarom niet zijn gelezen door de Raad voor Cultuur. HNT moet nu een aangepaste aanvraag indienen. Dat doet het graag zegt directeur theater Cees Debets. “Want de Raad voor Cultuur heeft over ons een prachtig advies uitgebracht.”

Overige adviezen

De aanvraag van het Residentie Orkest wordt gehonoreerd: 4,2 miljoen euro. Zo ook die van het Nederlands Dans Theater (8,2 miljoen euro). Kunstinstelling West, in de voormalige Amerikaanse ambassade, krijgt ruim zeven ton, een verdubbeling ten opzichte van nu. Ook hier is het bedrag gereserveerd. De reden daarvan is dat de raad een jaarlijks gesprek wil waarin onder meer de toekomstige locatie aan de orde komt, omdat West vrijwel zeker het ambassadegebouw moet verlaten. Maar wát West doet, wordt zeer positief beoordeeld. Drie aanvragen haalden het niet, die van het filmfestival Movies that Matter, die van het Holland Dance Festival (HDF) en die van kunstinstelling Nest op het De Constant Rebecqueplein. Maar het HDF krijgt wel geld van het Fonds voor Cultuurparticipatie (540.000 euro) en Nest ontvangt een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

[Dit bericht is op donderdag 4 juli 2024 aangevuld.]

Standaardportret
Bekijk meer van