De dikste bijlage van het jaar is uit

De zomer loopt op haar einde, maar niet getreurd: er staat een nieuw cultureel seizoen voor de deur. Wat er allemaal te zien is in de theaterzalen, in de musea en op het witte doek, te horen op de muziekpodia en te beleven tijdens de festivals leest u vanaf vandaag (donderdag) in onze dikste bijlage van het jaar.

Door

Medio 2021 mag in het Zuiderstrandtheater definitief het licht uit gaan met de komst van het Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC) op het Spuiplein, de programmering was niet eerder zo vol als in het seizoen 2018-2019. Natuurlijk zijn er nieuwe producties van de vaste ‘kunstgenoten’ Residentie Orkest en Nederlands Dans Theater.

Maar er is meer. Zo haalt het theater met onder andere het Orchestra of the Age of Enlightenment de top van internationale barokensembles binnen. En dat exclusief voor Nederland. Op dansgebied meert, naast NDT, ook Huang Yi Studio+ uit Taiwan aan die samen met het Nederlands Kamerkoor ‘een reis naar de horizon’ maakt.

 

 

Nieuw in het Haagse cultuurlandschap is Bureau Dégradé, dat vele gezichten kent. De voormalige Appelloods is allereerst de plek waar theatermakers David Geysen en Carl Beukman van Label Dégradé hun eigen producties voorbereiden, maar het moet ook een theaterbroedplaats zijn. Hoofdmoot is dit seizoen een nieuwe productie rond de kunststroming Bauhaus, komend voorjaar.

Gemeentemuseum

In het Gemeentemuseum wordt ‘Femmes Fatales’ de grote klapper voor wie van mode houdt. Fotograaf Erwin Olaf doet daar nog een schepje bovenop: hij wordt zestig en krijgt een megashow. Ook licht het museum in de tentoonstelling ‘Glans en Geluk’ islamitische kunstnijverheid uit en geeft de expositie over Alexej von Jawlenski voor het eerst een goed gedocumenteerd beeld over de expressionist dankzij bruiklenen uit heel Europa.

Orgasmemachines, musicals en trollen zijn allemaal terug te vinden in het filmaanbod voor het komend seizoen. En cinema is pas het begin. Livemuziek, kunst, voorlezen en debat: het hoort er allemaal bij.

In het Humanity House wordt elke maand een film of documentaire vertoond rond thema’s van migratie en conflict en Het Nutshuis gaat de cinema vanaf nu gebruiken als bij bijvoorbeeld fotografietentoonstellingen.

Cultuur en Carnivale

Ook op het gebied van festivals is er genoeg te ontdekken. De vuurvreters tijdens Carnivale bijvoorbeeld, of de maquette van een drijvende stad voor de kust op het Sea Sights Festival. Bijzonder experimenteel is de synthesizer van mensencellen, te beluisteren tijdens TodaysArt. U hoeft zich kortom geen moment te vervelen.

Een Haagse adviesraad voor cultuur, een nieuw Escher Museum en een betere promotie van de cultuur. Dat zijn enkele van de voorstellen die grote cultuurinstellingen doen in het pamflet ‘Zes voorstellen voor de stad’.

'Meer kunst en cultuur nodig'
Standaardportret
Bekijk meer van