In voorstelling ‘De Burgemeester van Laak’ is het buigen of barsten

In het muziektheaterstuk ‘De Burgemeester van Laak’ ziet een restauranteigenaar zijn Laakkwartier veranderen. Met hulp van zijn zoon en dochter zoekt hij naar zijn plaats in een nieuwe tijd.

Door

De baas van de buurt. Iedereen weet wie hij is. Samengesmolten, een geworden met de wijk waarin hij al zijn hele leven woont. “We kennen allemaal wel zo iemand,” zegt schrijver Abdelkader Benali. “Ze kankeren wat af, maar hebben een klein hartje. Van die mannen met een kroeg of restaurant, al jaren op dezelfde plek. Zij zijn een soort burgemeesters van de wijk.”

Het type diende als inspiratie voor de muziektheatervoorstelling ‘De Burgemeester van Laak’, geschreven door Benali en vanaf donderdag 29 mei te zien in broedplaats Maakhaven. De ‘burgemeester’, vertolkt door operazanger Marc Pantus, heeft een restaurant dat hij steeds moeilijker draaiende weet te houden. De prijzen stijgen, de gemeente wil dat het restaurant meegaat met de tijd en vaste gasten van weleer komen niet meer. “De buitenwereld drukt op de burgemeester,” zegt Benali.

Prosecco en bakfietsen

Zelf woont Benali in Amsterdam Nieuw-West, een stadsdeel dat volgens hem veel gelijkenissen vertoont met het Laakkwartier. “Veel verschillende culturen, veel verloedering, veel ontevredenheid. Maar ook mensen die ‘van buiten’ komen de afgelopen jaren, waardoor de dingen worden opgepoetst.”

 

Het Laakkwartier is de wereld, ik voel me daar heel erg thuis
Abdelkader Benali, schrijver

 

Hij glimlacht: “Ik maak daar deel van uit, heb ook zo’n hippe kinderwagen gehad. Maar oudere bewoners zien de bakfietsen en de prosecco op de terrassen en vragen zich af: is mijn wijk nog wel mijn wijk? Zij hebben een gevoel van onbehagen, zijn bang dat ze worden weggedrukt door al die welvaart. In de voorstelling proberen zijn zoon en dochter de burgemeester de kant van de vooruitgang op duwen, maar hij stribbelt tegen.”

Naast zijn schrijverschap (romans, toneel en poëzie) geeft Benali op de Haagse Hogeschool les aan nieuwkomers. Van daaruit wandelt hij zo de wijk in. “Het Laakkwartier is de wereld, ik voel me daar heel erg thuis.” Om inspiratie op te doen, is hij nog eens extra gaan rondkijken. “Maar ik kan er honderd dagen rondlopen, die spirit moet ik niet kopiëren. Die is uniek, dat moeten de acteurs lekker doen. Mijn taak was het om gewoon een mooi verhaal te vertellen, wat uit hart en hoofd wordt gezongen.”

Familiebanden

Nienke Nasserian, die in de Stationsbuurt iets verderop woont, speelt in het stuk de dochter van de burgemeester. Ze heeft zelf ook een restaurant en probeert de zaak van haar vader, met wie ze geen goede band heeft, een make-over te geven. Maar haar eigentijdse ideeën slaan niet aan. Nasserian lacht, wil niet te veel weggeven: “En dan gebeurt er van alles.”

 

Ook al is de relatie niet goed, de familieband is sterker
Nienke Nasserian, actrice

 

Voor de sopraan en actrice gaat het stuk over verbinding en familiebanden. “Vader en dochter hebben geen goede relatie, de moeder is niet aanwezig; haar afwezigheid is op zichzelf een bron van conflict. Maar ook al zit het niet goed, de familieband is toch sterker en dus proberen vader, broer en zus er samen uit te komen.” Verbinding is er zowel in de voorstelling als in de wijk, zegt Nasserian: buurtbewoners spelen ook mee in het stuk. “Ik hield een beetje mijn hart vast, maar het ging eigenlijk gelijk goed. Heel leuk om het enthousiasme te zien, en bijzonder dat er zoveel talent rondloopt, gewoon hier in de buurt van het theater.”

Het geeft de voorstelling een extra lokaal tintje. Benali ‘geniet van het Haags’, sinds hij het las bij Kees van Kooten en Haagse Harry, en het hoorde toen hij lang geleden een vriendinnetje had in de Schilderswijk. “Die manier van doen, die humor, ik heb dat altijd heel leuk gevonden. Ik heb de acteurs dan ook de ruimte gegeven de tekst naar zich toe te trekken, die zelf te peperen.” Nasserian, geboren in Venlo, heeft een poging gedaan om zich de tongval van haar nieuwe stad eigen te maken. Ze lacht: “Maar daar kwam ik niet mee weg. Gelukkig lukt het de burgemeester wel.”

Laaktheater, ‘De Burgemeester van Laak’, donderdag 29 mei tot en met zondag 8 juni, Maakhaven (1e Lulofsdwarsstraat 60). Meer informatie: www.laaktheater.nl

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.  

Standaardportret
Bekijk meer van