‘Ik bewonderde haar en wilde net zo worden als zij’

Yvonne Keuls over Hella Haasse: ‘Ik schreef betere dialogen.’

Door

Yvonne Keuls krijgt op 14 maart de Littéraire Witte Prijs voor haar omvangrijke oeuvre. Ook brengt zij deze week een nieuw boek uit: Haar nieuwste boek ‘Zoals ik jou ken, ken jij mij’, over haar vriendschap met Hella Haasse.

Journalist en schrijver Alexander Munninghof hield voor de krant van deze week een interview met Yvonne Keuls. In dat gesprek blikt ze ruim zes jaar na de dood van vriendin Haasse terug op deze bijzondere vriendschap.

“Toen ik haar in 1965 tijdens een lunch in De Posthoorn leerde kennen, was ik columnist voor Het Vaderland en maakte ik interviews met acteurs. Ik had wat eenakters geschreven die allemaal waren geretourneerd, en Hella was toen al een echte grootheid in de letteren. Ik bewonderde haar en wilde net zo worden als zij. Dus toen op die lunch David Koning, programmachef bij de NCRV en een internationale beroemdheid in toneelkringen, liet doorschemeren dat ik misschien de toneelbewerking van ‘Oeroeg’, die bekende roman van Hella over Indië, zou gaan doen, viel ik bijna van mijn stoel.

Dialogen

Maar Hella zelf was het er mee eens, dat vind ik zo groots van haar. Ze was er, net als Koning en ook iemand als Paul Steenbergen, van overtuigd geraakt dat ik beter was in het schrijven van dialogen dan zij. Natuurlijk had ze zelf ideeën gehad hoe ze haar eigen boek nota bene in een toneelvorm kon gieten. Maar ze kon het opbrengen om aan mij de voorrang te geven. Eenvoudig omdat zij, de grote schrijfster, kon erkennen dat ik op dit terrein kwalitatief beter was.”

Lees het gehele interview in DHC. Nog geen abonnement? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van