Young Adults Boekenclub krijgt jongeren aan het lezen
Boekhandel Paagman is begonnen met een Young Adult Boekenclub: ‘Pageturners’. Op die manier hopen ze verbinding te maken met de doelgroep: jonge lezers vanaf een jaar of twaalf.
“Ik vond het onderwerp van dit boek zó belangrijk, ik wilde het heel graag lezen, maar het viel echt ontzettend tegen. Ik geef het twee sterren.” Aan het woord is Julia Wagenaar (26), ze leest wel zes boeken tegelijkertijd, vertelt ze. De andere vijf meiden die aanwezig zijn bij de boekenclub luisteren aandachtig. Het is de eerste bijeenkomst van de Young Adult Boekenclub ‘Pageturners’ die boekhandel Paagman (Lange Poten) organiseert.
Roze koeken en winegums liggen op tafel in de winkel, voor iedereen is er een glas ice-tea of ijskoffie. Veel boeken voor jongeren worden tegenwoordig bestempeld als ‘Young Adult’, maar een precieze definitie blijkt lastig te geven. Is het een hippe term voor boeken voor de oudere jeugd? “Het is niet écht een genre. Meer een sectie in de boekwinkel,” vindt Wagenaar.
Deelneemster Sophia Rietveld (19) vult aan: “Het is vooral toegankelijk voor jongeren. Ik studeer Nederlands en moet veel literatuur lezen, maar mijn hart ligt echt bij Young Adult.” En ook als je ouder (of jonger) bent, kun je het lezen. Een paar van de eerste en bekendste voorbeelden? De boeken van ‘Harry Potter’ en ‘Twilight’.
‘Young Adult’ is niet écht een genre. Meer een sectie in de boekwinkel.
Nelleke Groot, medewerker bij Paagman en initiator van de boekenclub, ziet overeenkomsten in alle boeken die door uitgevers worden gekenmerkt als Young Adult. “Er is vaak sprake van vrij dramatische ontwikkelingen, er zijn heftige liefdesrelaties en het leest net wat makkelijker dan literatuur.” Bij de boekhandel valt Young Adult officieel onder de kinderboeken. “We wilden er graag wat meer aandacht aan geven. We organiseren weleens Young Adult-evenementen – zoals auteursbezoek – maar het was soms lastig om deze groep te bereiken.”
Ze schakelden Ajita Ramautar (25) in om de boekenclub te leiden. Ze woont in Den Haag en weet er als manuscriptbeoordelaar bij uitgever Blossom Books, gespecialiseerd in boeken voor jongeren, veel van.
Inhoudelijke discussies
Vandaag stond het boek ‘Ingesloten’ van Samira Ahmed op het programma. Het gaat over de Amerikaanse Layla, een moslimmeisje dat naar een interneringskamp wordt gestuurd. De discussie over het boek gaat alle kanten op en wordt in goede banen geleid door Ramautar. Het gaat over religie, over de Tweede Wereldoorlog, over in verzet komen en of de meiden dat zelf zouden durven. Katja Blauw (23): “Als het me aan het hart ligt, doe ik alles ervoor.”
Dat beaamt Joann Doelam (17): “Ik kan echt niet tegen onrecht en discriminatie. Dus als dat gebeurt, zou ik zeker overwegen om in opstand te komen.” Groot is onder de indruk: “Ik vind jullie heel dapper!”
Ik erger me ook zo aan de eenzijdige personages.
Maar het gaat ook over de schrijfstijl. Wagenaar: “Ik erger me zo aan de onontwikkelde karakters!” En Rietveld reageert opgetogen: “Dat had ik precies ook!” Toch gaf Rietveld vier sterren: “Ik erger me ook aan de eenzijdige personages, maar ik vond de boodschap en wat het wil overbrengen zwaarder wegen dan de slechte karakters.”
Even later gaat het over de vertaling. Wagenaar las in het Engels, de andere deelnemers in het Nederlands. “De vertaler is heel goed,” knikken Ramautar en Blauw. Die heeft het verhaal zelfs beter gemaakt. “Dat is het verschil tussen twee en vier sterren,” vreest Wagenaar. Boekverkoper Groot doet er nog een schepje bovenop: “Ik gaf het drie sterren, maar na deze discussie zijn het er vier. We hebben zo veel moeilijke onderwerpen besproken naar aanleiding van dit boek en dat vind ik heel bijzonder.”
De volgende Young Adult Boekenclub staat gepland voor donderdag 27 juni. Meer informatie en aanmelden: www.paagman.nl/pageturners
Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Neem dan een abonnement op DHC.