Schrijver Boris Dittrich in Pulchri Studio
Pulchri Studio aan het Lange Voorhout wil meer zijn dan een schilderkundig genootschap, het wil ook een plek zijn voor culturele activiteiten die buiten de beeldende kunst vallen.
In dat kader is Pulchri Studio begonnen met een reeks bijeenkomsten waarin schrijvers en hun literatuur centraal staan. Elke eerste zondag van de maand vertellen auteurs in de Louis XV-zaal (aanvang 15.30 uur) over het schrijversvak en de totstandkoming van hun boeken. De serie ‘Cultuur op zondag’ begon met de Haagse schrijver en columnist Christiaan Weijts, zondag 2 april komt schrijver en Eerste Kamerlid Boris Dittrich (67) naar Pulchri.
Hij zal met name ingaan op zijn boek ‘W.O.L.F.’ (2016) dat gaat over het opkomende antisemitisme en de moslimhaat in Duitsland. Het boek werd uitgeroepen tot beste Nederlandstalige thriller van het jaar door de VN Detective en Thrillergids.
Het is daarna ook uitgegeven in de serie ‘Grote Lijsters’, een collectie van topauteurs die speciaal voor het voortgezet onderwijs is samengesteld. Dittrichs boek ‘Terug naar Tarvod’ uit 2019 is een coming of age-roman. Het thema euthanasie, hulp bij zelfdoding en/of moord speelt daarin een rol. Dittrich heeft een contract getekend met een Nederlandse producent die het boek wil verfilmen. In zijn meest recente boek ‘Het Laatste Woord’ staat de verdwijning van een jonge moeder centraal en de impact die dat heeft op het leven van haar zoontje. In 2022 zijn ook Dittrichs memoires uitgekomen met als rode draad hoe zijn homoseksualiteit zijn leven heeft beïnvloed.
Roel Janssen in Pulchri
Na Dittrich komt journalist-schrijver Roel Janssen (7 mei) aan bod. Hij zal ingaan op zijn meest recente boek ‘Gokkers en graaiers’ dat de financiële geschiedenis van Nederland (‘de bakermat van het handelskapitalisme’) als onderwerp heeft.
‘Het is ook een land van onderbelichte of onbekende financiële schandalen, speculaties en schurkenstreken,’ aldus Janssen. ‘Aan de hand van kleurrijke personages vertel ik over de pioniersrol die Nederland gespeeld heeft: de eerste speculant die ‘short’ ging in aandelen VOC, de tulpenbollengekte van 1637, de ‘uitvinder’ van plantageleningen met slaafgemaakten als onderpand in de 18e eeuw, de val van banken in de 20e eeuw, de recente witwasschandalen van ING en ABN Amro en de rol van fiscale en juridische dienstverleners aan de Amsterdamse Zuidas bij de facilitering van Russische oligarchen.’
Andere schrijvers die meedoen aan ‘Cultuur op zondag’ zijn Mohana van Kroonenberg (4 juni), Margreet Hofland (2 juli), Willemijn van Dijk (3 september), Yvonne Doorduyn (5 november) en Esther Teunissen (3 december).
Boris Dittrich in ‘Cultuur op zondag’, 2 april, 15.30 uur, Pulchri Studio. Meer informatie: www.pulchri.nl
Meer Haags nieuws? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.