Lezingen, voorstellingen en optredens op Boekids: wonderland in Den Haag

Boekids brengt kinderen en ouders met diverse achtergronden volgende week weer in contact met (jeugd)literatuur. Het thema van dit jaar is ‘Wonderland’.

Door

Vier dagen lang kan de jeugd zich volgende week tijdens Boekids laven aan lezingen, theatervoorstellingen en optredens. Donnie, Roosbeef, De Kraaien en KinderKees zijn de publiekstrekkers. Maar er zijn veel meer programmaonderdelen die kinderen tussen vier en twaalf jaar zullen boeien op dit literaire jeugdfestival. Ook hun ouders en (andere) ouderen mogen aanschuiven.

Het festival omvat ook dit jaar weer twee innig met elkaar verbonden bestanddelen. Het Boekids Festival en de Boektalk. De laatste vervangt de Boekids University van voorheen. Het onderwerp waar alles om draait heet ‘Wonderland’. “Verwondering over wat er gebeurt in je fantasie, verwondering over alles wat er te doen is en natuurlijk een verwijzing naar ‘Alice in Wonderland’,” verklaart Ellen van Heijningen, die de directie en de artistieke leiding voert. “Die kom je op het festival regelmatig tegen met reuzenkonijnen.”

Met Boektalk wordt de Centrale Bibliotheek aan het Spui donderdag 19 en vrijdag 20 mei omgetoverd tot een literaire speelplaats voor non-fictie. Daar vinden interactieve debatten voor jong en oud plaats. BookTokkers Noah en Melissa geven tips over boeken die jongeren aanspreken. Ook leggen zij uit waarom en hoe zij de doelgroep aan het lezen krijgen. Artiestenmanager Gideon Karting schreef een boek over zijn 20-jarige ervaring bij MOJO Concerts. Hij had wereldsterren als Lady Gaga en OneDirection over de vloer. Hij vertelt op Boektalk over wat nodig is voor het succesvol opstarten van een carrière in de muziekindustrie.

‘KinderKees’ op Boekids

Zaterdag 21 en zondag 22 mei is het Boekids Festival, dat plaatsvindt in PIP aan de Binckhorstlaan 36. Het affiche vermeldt een keur en kleur aan optredens. Singer-songwriter Roosbeef komt langs. Ze vertelt over haar periode in Kentucky (VS) en leest voor.

 

We willen kinderen laten beleven hoe leuk en waardevol lezen kan zijn en hen stimuleren om actief met taal aan de gang te gaan.
Ellen van Heijningen

 

Iedereen die de laatste jaren op Lowlands is geweest, weet wie Kees van Hondt is. Van festivaltent door buurthuis, Kees zet het op z’n kop. Voor de allerkleinsten heeft hij wat nieuws bedacht: ‘KinderKees’. Op die toer wil hij toekomstige generaties wat bijbrengen over de kunst van het feestje. Een van de workshops heet ‘Het Andere Koek Boek’. Mirjam Marks en Rianne van Duin bezochten zes asielzoekerscentra en spraken daar met de kinderen en hun ouders over hun favoriete eten. Samen kookten ze, deelden ze hun verhalen en maakten ze animatiefilmpjes bij de gerechten. Je kunt ook je lievelingskoekjes bij ze bakken.

Op beide festivaldagen staat de Bubbeltent opgesteld, bekend van de Boekids Vakantie Club. Daar kunnen kinderen met een koptelefoon op luisteren naar verhalen en wegdromen.

Beleving

Boekids wil graag het plezier in lezen, boeken, verhalen en alles wat met taal te maken heeft, vergroten bij de doelgroep. “We nemen ze bloedserieus,” zegt Van Heijningen. “Zo duiken we in hun belevingswereld en we vertalen dat met steeds een combinatie van fictie en non-fictie, van jong en nieuw talent, en van bekende en onbekende auteurs.” Boekids brengt kinderen en ouders met diverse achtergronden in contact met (jeugd)literatuur. “We willen hen laten beleven hoe leuk en waardevol lezen kan zijn en hen stimuleren om actief met taal aan de gang te gaan.”

Boektalk, donderdag 19 en vrijdag 20 mei, Centrale Bibliotheek. Met: ‘Het Bromvlieg effect’ (Tim den Heijer), ‘Hoe overleef ik mijn leeslijst?’ (Noah en Melissa/BookTokkers), ‘Werk nooit met je idolen’ (Gideon Karting) en ‘Komt een vrouw bij de h@acker’ (Maria Genova).

Boekids Festival, zaterdag 21 en zondag 22 mei, PIP. Met: Donnie, De Kraaien, Roosbeef, Pim & Pom en de beestenbende, Bob Popcorn, DIEDE zingt K3, Apennoten, De Meisjes, ‘Op de rug van Bigi Kayman’, ‘KinderKees’, ‘Het Andere Koek Boek’, ‘Ik ben Pippi niet!’, ‘Idje wil niet naar de kapper’, Bubbeltent, Wonderbos en Arno & Tim’s swing orkest.

Meer informatie: www.boekids.nl

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 12 mei 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van