Boekhandel Van Stockum verhuist van ‘fastfoodstraat’ naar Passage

De Vries Van Stockum heeft een nieuw onderkomen. De boekhandel heeft het drukke Spui verruild voor de grandeur van de Passage.

Door

De dag voor de grote opening zijn de verkoopmedewerkers van boekhandel De Vries Van Stockum druk in de weer. De een pakt de laatste dozen uit, de ander schikt de boeken op de tafeltjes. “De finishing touches,” vertelt verkoper Wineke Bilderbeek tussen de bedrijven door. “We moeten nog een paar lampen vervangen en het uithangbord op de pui beplakken.”

 

Op het Spui voelden we ons niet helemaal meer op onze plek
Wineke Bilderbeek, verkoper

 

De eerste klanten scharrelen al rond in de nieuwe winkel in de Passage, die afgelopen zaterdag feestelijk is geopend. Het is een hele metamorfose. Waar de vorige winkel industrieel en modern aandeed – betonnen vloer, metalen stellingkasten, open plafond – staan de boeken nu uitgestald in klassieke sferen. Sierlijk houtwerk, een galerij met boven nog meer leesvoer. Ook de locatie is een wereld van verschil. Op het Spui was de boekhandel te midden van fastfoodketens een vreemde eend in de bijt. “We voelden ons daar niet helemaal meer op onze plek,” aldus Bilderbeek.

Allure

De snackwalmen zijn ingewisseld voor de negentiende-eeuwse allure van de Passage, waar het er een stuk gemoedelijker aan toe gaat. Hier niet Dunkin’ Donuts en Five Guys, maar vulpenspecialist Akkerman en kookwinkel Dok als buren. “We hebben leuk contact met de andere winkeliers. Iedereen wil met elkaar er wat van maken.”

Aan het pand, waarin eerder kledingzaak We Are Labels zat, hoefde weinig te gebeuren. De grootste operatie waren de klassieke boekenkasten langs de wanden. “Die zijn allemaal op maat gemaakt,” zegt Bilderbeek. “Pas bij de verhuizing zie je of wat je vooraf hebt bedacht ook daadwerkelijk past.” Bij de kunstsectie, bijvoorbeeld, liggen veel boeken op hun zij. Ze blijken te hoog voor de kast. “Ach, dit heeft ook wel wat.”

Ander publiek

De grandeur van de Passage trekt een andere publiek aan. “Al na twee dagen merken we het. Klanten die verbaasd reageren dat de boekhandel er pas net zit. Ze hadden geen idee van onze winkel op het Spui.”

Zaterdag werd de boekhandel ingewijd met signeersessies van schrijvers Gerrit Barendrecht en Yolanda Bosman, een boekpresentatie van Agnita de Ranitz, een openingswoordje van Kees ’t Hart en een borrel tot besluit.

De nieuwe winkel heeft een klassieke uitstraling (DHC/Elise Fluijt).

Standaardportret
Bekijk meer van