Nieuwe galerie voor de jonge verzamelaar

Met haar gloednieuwe galerie Lauwer tart Anna Elisabeth Kruyswijk enigszins de mores in de kunstwereld. Het moet een laagdrempelige ontmoetingsplek zijn voor jonge liefhebbers van fotografie en textiel.

Door

Op de kop af twee maanden is galerie Lauwer open in het creatieve bedrijfsverzamelgebouw De Stadhouder. “De plek was er eerder dan het idee,” geeft de kersverse galeriehouder Anna Elisabeth Kruyswijk toe. “Hiervoor werkte ik als curator voor musea aan projecten.

Daarnaast, als ik geen les gaf op de Academie, zat ik veel thuis achter mijn computer. Deze ruimte, om de hoek bij het Gemeentemuseum, leent zich er perfect voor om de kunstenaars te promoten die ik goed vind en verzamelaars binnen te halen.”

Kruyswijk noemt Lauwer een galerie, omdat verkoop onderdeel is van het concept, maar ze zet ook een brede culturele agenda neer. “Ik wil een beetje buiten de kaders van een galerie werken door lezingen, workshops en pop-ups te organiseren. Een derde plek creëren tussen werk en thuis waar je in dialoog kunt zijn met de kunst of gewoon lekker kunt zitten.” Toonbeeld van die laagdrempeligheid zijn de witte plastic monobloc tuinstoelen die hoog opgestapeld in de opslag staan voor bijeenkomsten. “Het meest democratische ontwerp: iedereen heeft ze.”

Galerie Lauwer mikt op twintigers

Kruyswijk komt uit de fotografie en heeft expertise in mode. “Het zijn toegankelijke kunstvormen die dicht bij mensen staan, heel persoonlijk zijn. We leggen dagelijks momenten vast op foto’s en zijn onbewust elke dag met textiel bezig,” verklaart ze haar affiniteit.

“Er is, zeker voor fotografie, nog een hele slag te slaan. Het blijft voor velen een twijfelgeval. Is het door de reproduceerbaarheid en het veronderstelde gemak überhaupt kunst? Met Lauwer doe ik de fotografie er niet even bij, zoals ik vaak zie gebeuren. Ik bemoei me ook met de eindproductie om het werk naar volle potentie in te zetten.”

 

Kunst mag haar mystiek behouden, maar moet niet alleen voor insiders zijn.
Anna Elisabeth Kruyswijk (galeriehouder)

 

Met haar galerie mikt Kruyswijk op twintigers, beginnende verzamelaars, net als zijzelf. “Daarop is ook mijn prijscategorie gebaseerd. Ik werk met online edities van foto’s vanaf driehonderd euro en de werken worden niet duurder dan drieduizend euro. Realistische prijzen dus, tussen een goed jasje en een nieuwe iMac.”

No-nonsense werkwijze

Haar no-nonsense werkwijze heeft al de nodige discussie opgeleverd in de kunstwereld: “Op mijn website staat bijvoorbeeld ‘kopen’, dat is eigenlijk not done. Maar ik wil de kunstwereld en de normale wereld juist weer aan elkaar koppelen. Kunst mag haar mystiek behouden, maar moet niet alleen voor insiders zijn.”

Ook met de definitie van wat bij Lauwer wordt verkocht, worstelt Kruyswijk nog. “Vooral in textiel is dat moeilijk. Sommigen zijn senang met het stempel ‘textielkunstenaar’, anderen voelen zich gewoon kunstenaars die toevallig met textiel werken en ook met andere media. Ik houd het voorlopig op kunstenaars met een achtergrond in fotografie, textiel en/of mode, die ook commercieel werken en daarmee in touch zijn met de samenleving. En met welke media zij zich uiten is niet belangrijk. Het gaat niet om esthetiek, maar om persoonlijke verhalen.”

Tranen

Na de eerste expositie, van de Australische foto- en textielkunstenaar Paul Knight, is het nu de beurt aan ‘Zoals zij is’ van fotograaf Laila Mubarak. De fotoserie van een jonge vrouw laat de zoektocht zien naar wie iemand werkelijk is, of kan zijn. Onderdeel van de serie is een tweeluik waarin de vrouw eerst geschrokken kijkt en daarna een traan over haar wang laat rollen.

“Ik vind het knap dat Laila met behulp van theorieën uit de Gestalttherapie in een fractie van een seconde zo kan doordringen tot de geportretteerde. Daarnaast laat het uitdoen van de kleding je letterlijk ontdekken wie iemand is. En dat wat je voelt oké is.”

De vrouw op de foto’s is toevallig ook een student van Kruyswijk. “Toen ze hoorde dat we er een tentoonstelling van gingen maken, wilde ze eerst niet meedoen, omdat ze zich wel erg ‘exposed’ voelde. Dat benadrukt wat Laila te pakken had.”

Man’s best friend

Op zondag 18 november, de dag voor Internationale Mannendag, heeft Mubarak bij Lauwer een pop-upstudio om mannen op de foto te zetten met hun beste maatje voor het project ‘Man’s best friend’. “Al is het geheel tegen de regels van de kunst, bij Lauwer mag je ook gewoon met je hond op de foto.”

Galerie Lauwer, Stadhouderslaan 9. Expositie ‘Zoals zij is’, te zien tot en met 18 januari.  Meer informatie: www.lauwer.art

 

Standaardportret
Bekijk meer van